No i znowu… łosoś! Mam nadzieję, że się na mnie nie obrazicie, że ostatnio na blogu tyle przepisów z łososiem w roli głównej ;)? Mogę to jedynie wytłumaczyć faktem, że łosoś to moja ulubiona rybka, która jest bajecznie smaczna, a do tego bardzo zdrowa i można ją przygotować na milion sposobów – dosłownie ;)! Dzisiaj będzie coś lekkiego, dietetyczne ale za to bardzo smacznego. Coś wprost idealnego dla wszystkich 'fit freaków’! Zachęcam do sprawdzenia przepisu moi drodzy :).
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Filet z łososia – około 250 g
- Olej z pestek winogron – około jedna łyżeczka
- Syrop klonowy (opcjonalnie) – jedna łyżeczka
- Sałata lodowa – ½ główki
- Ogórek świeży (szklarniowy) – ½ sztuki
- Pomidor – jedna sztuka
- Cebula szalotka – dwie małe sztuki
- Liście mięty – szklanka
- Jogurt naturalny – 180 g
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Filet z łososia opłukujemy pod zimną wodą po czym wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na paski – mniej więcej 1,5 cm po czym przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kawałki łososia smarujemy olejem z pestek winogron. Kolejnym etapem jest grillowanie łososia na patelni. Pod koniec smażenia polewamy rybę syropem klonowym, który ładnie rozsmarowujemy, a wówczas łosoś pięknie się zrumieni. Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do większej salaterki. Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka oraz pomidora. Wszystko mieszamy z poszatkowaną miętą i jogurtem naturalnym. Na wierzchu układamy ciepłego grillowanego łososia w kawałkach. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi:
Syrop klonowy możecie zamienić na płynny miód!
Chętni mogą dodać liście szpinaku, rukolę i rzodkiewkę.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: sheerluxe.com