Moja dzisiejsza propozycja powinna przypaść do gustu wszystkim tym, którzy marzą o pięknej sylwetce ;). Koleżanka postanowiła przejść na dietę i codziennie przychodzi do pracy z pojemniczkiem. Przygotowuje posiłki dzień wcześniej dzięki czemu zawsze ma ze sobą obiad. Jej ostatni posiłek wyjątkowo przypadł mi do gustu więc poprosiłam o przepis. Lekka, pożywna, zdrowa i bardzo smaczna sałatka z pieczonym dorszem. Zapraszam do kuchni kochani :)!
Dietetyczna sałatka
Składniki
- 1 filet z dorsza
- 1 mała cebula cukrowa
- 1 sałata lodowa lub rzymska
- Kilka pomidorków koktajlowych
- seler naciowy
- 1 łyżka kaparów
- Kilka czarnych oliwek bez pestek
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- papryczka chilli
- 3 łyżki olej z pestek winogron do sosu
- 2 łyżki ocet jabłkowy do sosu2
- 1 ząbek czosnku
Instrukcje
-
Zaczynamy od przyrządzenia ryby. Filet z dorsza opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i skrapiamy sokiem z cytryny.
-
Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju z pestek winogron i wsypujemy ulubione zioła. Wkładamy filet z dorsza i ponownie posypujemy ulubionymi przyprawami. Zapiekamy ok. 25 minut w 180 stopniach.
-
Olej z pestek winogron mieszamy z octem jabłkowym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy by wszystkie składniki się połączyły.
-
Myjemy sałatę i pozostałe warzywa, a następnie wrzucamy do dużej salaterki. Porwane liście sałaty, kapary, pokrojone na ósemki pomidory, seler naciowy, posiekaną cebulkę, oliwki oraz odrobinę ostrej papryczki chilli.
-
Upieczoną rybę wyciągamy z piekarnika, czekamy chwilę aż ostygnie i kroimy na mniejsze paski. Wrzucamy do miski z warzywami.
-
Wszystko przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodajemy wcześniej przygotowany sos i mieszamy.
-
Serwujemy z chrupiącymi grzankami z żytniego chleba.
Uwagi:
Czosnek radzę pominąć jeżeli wybieracie się z sałatką do pracy ;).
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: fertilitychef.com