Tym razem chciałabym zaproponować Wam genialną sałatkę, która może być wspaniałym posiłkiem głównym bowiem jest na ciepło :). Jak z pewnością wiecie, uwielbiam sałatki dlatego jak koleżanka z pracy podrzuciła mi ten świetny przepis natychmiast musiałam go wypróbować. Tak jak powiedziała koleżanka – sałatka niesamowicie smaczna! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu bo jest nie tylko bardzo prosty i szybki – sałatka jest bardzo zdrowa i z pewnością spodoba się fanom… ciecierzycy ;)! Do dzieła kochani :).
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Słoik ciecierzycy konserwowej – jeden
- Tuńczyk w oleju – mogą być filety lub puszka
- Brokuł – około 250g
- Czerwona cebula – jedna średniej wielkości sztuka
- Jajka – dwie sztuki
- Papryka w zalewie – jedna sztuka
- Natka pietruszki
- Olej z pestek winogron
- Ocet winny
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Kapary – łyżka stołowa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Brokuły opłukujemy pod zimną wodą, a następnie dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i podgrzewamy w rondelku. Cebulę drobniutko kroimy i łączymy z odsączonym tuńczykiem. Dodajemy pokrojoną paprykę (w cienkie paseczki), ciepłą ciecierzycę, brokuły oraz natkę pietruszki. Wszystkie składniki polewamy olejem z pestek winogron oraz octem. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na wierzchu kładziemy jajka (ciepłe) pokrojone w ósemki.
Uwagi:
Chętni mogą dodać odrobinę fety!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: cbc.ca