Ryby słonowodne w Polsce

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą na ciepło

TunaChickpeaSalad2426-thumb-596x350-136456Tym razem chciałabym zaproponować Wam genialną sałatkę, która może być wspaniałym posiłkiem głównym bowiem jest na ciepło :). Jak z pewnością wiecie, uwielbiam sałatki dlatego jak koleżanka z pracy podrzuciła mi ten świetny przepis natychmiast musiałam go wypróbować. Tak jak powiedziała koleżanka – sałatka niesamowicie smaczna! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu bo jest nie tylko bardzo prosty i szybki – sałatka jest bardzo zdrowa i z pewnością spodoba się fanom… ciecierzycy ;)! Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Słoik ciecierzycy konserwowej – jeden
  • Tuńczyk w oleju – mogą być filety lub puszka
  • Brokuł – około 250g
  • Czerwona cebula – jedna średniej wielkości sztuka
  • Jajka – dwie sztuki
  • Papryka w zalewie – jedna sztuka
  • Natka pietruszki
  • Olej z pestek winogron
  • Ocet winny
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Kapary – łyżka stołowa (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Brokuły opłukujemy pod zimną wodą, a następnie dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i podgrzewamy w rondelku. Cebulę drobniutko kroimy i łączymy z odsączonym tuńczykiem. Dodajemy pokrojoną paprykę (w cienkie paseczki), ciepłą ciecierzycę, brokuły oraz natkę pietruszki. Wszystkie składniki polewamy olejem z pestek winogron oraz octem. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na wierzchu kładziemy jajka (ciepłe) pokrojone w ósemki.

Uwagi:

Chętni mogą dodać odrobinę fety!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: cbc.ca

Dodaj komentarz