Ryby słonowodne w Polsce

Sałatka warzywna ze śledziem

herring-006Mamy już listopad więc jesień w pełni, a powoli zbliża się zima i moje ulubione święta w całym roku czyli Święta Bożego Narodzenia :). Jest to magiczny czas, który uwielbiam spędzać z rodziną i pomimo ciężkiej pracy, która mnie czeka w kuchni, już nie mogę doczekać się Wigilii! Wraz z nadejściem zimy co roku na nowo 'odkrywam’ pyszne i zdrowe śledzie. Uwielbiam je w każdym wydaniu. Czy to ze śmietaną, cebulką, jabłkiem i ziemiaczkami czy też w sałatce warzwynej. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na tą drugą opcję czyli sałatka ze śledziem i warzywami. Pyszna, zdrowa i szybka :). Zapraszam do wspólnego przygotowania!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Płaty śledziowe – kilka sztuk
  • Papryka czerwona – sztuka
  • Groszek konserwowy – pół puszki
  • Marchewka – kilka sztuk
  • Cebula dymka – dwie sztuki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na początku obieramy marchewki, myjemy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki – może być kostka ale mogą być i słupki. Obrane cebulki kroimy w cienkie talarki. Paprykę po umyciu i oczyszczeniu z gniazda nasiennego kroimy w kosteczkę. Wymoczone w mleku płaty śledziowe kroimy na około 2 cm kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do salaterki, skrapiamy olejem z pestek winogron i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dobrze mieszamy i gotowe :)! Podajemy na zimno.

Uwagi:

Polecam moczyć płaty śledziowe w mleku aby nie były przesolone!

Zanim podacie sałatkę proponuję wstawić ją na godzinkę do lodówki.

Chętni mogą dodać dwie łyżki majonezu do sałatki.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: theguardian.com

Dodaj komentarz