Mamy już listopad więc jesień w pełni, a powoli zbliża się zima i moje ulubione święta w całym roku czyli Święta Bożego Narodzenia :). Jest to magiczny czas, który uwielbiam spędzać z rodziną i pomimo ciężkiej pracy, która mnie czeka w kuchni, już nie mogę doczekać się Wigilii! Wraz z nadejściem zimy co roku na nowo 'odkrywam’ pyszne i zdrowe śledzie. Uwielbiam je w każdym wydaniu. Czy to ze śmietaną, cebulką, jabłkiem i ziemiaczkami czy też w sałatce warzwynej. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na tą drugą opcję czyli sałatka ze śledziem i warzywami. Pyszna, zdrowa i szybka :). Zapraszam do wspólnego przygotowania!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Płaty śledziowe – kilka sztuk
- Papryka czerwona – sztuka
- Groszek konserwowy – pół puszki
- Marchewka – kilka sztuk
- Cebula dymka – dwie sztuki
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na początku obieramy marchewki, myjemy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki – może być kostka ale mogą być i słupki. Obrane cebulki kroimy w cienkie talarki. Paprykę po umyciu i oczyszczeniu z gniazda nasiennego kroimy w kosteczkę. Wymoczone w mleku płaty śledziowe kroimy na około 2 cm kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do salaterki, skrapiamy olejem z pestek winogron i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dobrze mieszamy i gotowe :)! Podajemy na zimno.
Uwagi:
Polecam moczyć płaty śledziowe w mleku aby nie były przesolone!
Zanim podacie sałatkę proponuję wstawić ją na godzinkę do lodówki.
Chętni mogą dodać dwie łyżki majonezu do sałatki.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: theguardian.com