Ryby słonowodne w Polsce

Sałatka z dorszem, czerwoną fasolą i pieczarkami

12049006_10153146227516616_996624772_nTym razem zapraszam na pyszną sałatkę z dorszem, fasolą i pomidorami w roli głównej. Mamy piękne lato więc polecam wszystkim sałatki z udziałem świeżych warzyw! Nie ma to jak pyszne, soczyste pomidorki prawda ;)? Do tego świeży dorsz i zdrowa, czerwona fasola – niebo w gębie ;)! Miałam okazję jeść taką sałatkę u mojej mamy i muszę przyznać, że bardzo mi smakowała. Ciekawe i niecodzienne połączenie na które sama bym nie wpadła. Mama wzięła przepis z czasopisma, które znalazła w skrzynce. Sałatkę przyrządziła na kolację z przyjaciółmi i na szczęście zostawiła dla mnie jedną porcję. Podobnie jak ja, sałatką zachwyciły się moje dzieciaki i mój mąż :). Sałatka jest bardzo prosta i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Zapraszam wszystkich do przepisu.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • Dorsz w oliwie z oliwek – puszka
  • Czerwona fasola – puszka
  • Cebula – szalotka
  • Pomidorki cherry – osiem sztuk
  • Pieczarki – sześć dużych sztuk
  • Sok z cytryny lub limonki
  • Olej z pestek winogron
  • Natka pietruszki – ½ pęczka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Do dużej salaterki wrzucamy odsączoną czerwoną fasolę z puszki. Następnie dodajemy dorsza w oliwie z oliwek. Cebulę obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Pieczarki należy umyć, obrać i również pokroić na cienkie plasterki. Cebulę i pieczarki dodajemy do ryby i fasoli. Natkę pietruszki myjemy pod zimną, bieżącą wodą i drobno kroimy. Wszystkie składniki sałatki dobrze mieszamy i wlewamy sok z limonki. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, odrobiną oleju z pestek winogron i posypujemy natką pietruszki.

Uwagi:

Chętni mogą dodać inne ulubione, świeże zioła.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: Italia!

Dodaj komentarz