Jednym z powodów dla których tak lubię wędzonego łososia to nieograniczone możliwości wkomponowania go do wszystkich dań. Wędzony łosoś nie potrzebuje żadnej obróbki więc jedyne co trzeba zrobić to – ewentualnie krojenie ;). W mojej kuchni wędzony łosoś znajduje zastosowanie nie tylko na kanapkach ale również w makaronach, przekąskach i sałatkach. Dzisiaj chciałabym wszystkim zaproponować pyszną, zdrową i bardzo szybką sałatką z wędzonym łososiem, szpinakiem, awokado i komosą ryżową. Przepis dostałam od koleżanki z pracy :). Polecam wypróbować bo jest naprawdę genialny! Zapraszam do wspólnego przygotowania kochani!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Wędzony łosoś – około 100 g
- Komosa ryżowa – ½ szklanki
- Szpinak 'baby’ – dwie garści
- Awokado – ½ owocu
- Pomidorki koktajlowe – około 12 sztuk
- Cytryny – ½ sztuki
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki koktajlowe myjemy pod ciepłą wodą, osuszamy i kroimy na połówki. Wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki. Awokado obieramy ze skórki, wyciągamy pestkę, kroimy na plasterki. Do salaterki wrzucamy 'baby’ szpinak, pokrojone pomidorki i wędzonego łososia. Dodajemy także ugotowaną komosę, a na koniec skrapiamy sokiem z ½ cytryny, olejem z pestek winogron i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi:
Polecam użyć orzechowe awokado. Jego skórka jest delikatnie brązowa. Jest delikatniejsze od zwykłego awokado i ma bardzo ciekawy smak!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: thedish.plated.com