Aby przełamać ostatnie trochę bardziej tłuste dania, które pojawiają się na blogu, postanowiłam zaproponować Wam coś lekkiego i bardzo pysznego :)! Oczywiście mowa o sałatce. Ta wersja sałatki to przepis od mojej znajomej, która zakochała się w rukoli, która jest jednym z głównych składników ;). Osobiście uwielbiam każdy rodzaj sałaty jednak rukola w połączeniu z ciekawym sosem faktycznie smakuje wybornie! Sałatka jest bardzo prosta i szybka zatem zapraszam do wspólnego przygotowania :).
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- Rukola – opakowanie
- Pomidorki cherry – ok. 250 g
- Ogórek świeży – jedna średniej wielkości sztuka
- Awokado duże – waga ok. 350 g
- Plastry wędzonego łososia – opakowanie
- Sok z ½ cytryny
- Skórka z ½ cytryny
- Musztarda – dwie łyżeczki
- Miód płynny – trzy łyżeczki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron – sześć stołowych łyżek
Przygotowanie:
Rukolę należy oczyścić jeżeli tego wymaga i wrzucić do salaterki. Pomidorki cherry myjemy pod ciepłą wodą, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Ogórka zanim obierzemy również myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę! Awokado obieramy, kroimy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie również kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny dzięki czemu nie zrobi się czarne. Pomidorki, awokado i ogórka wrzucamy do salaterki i mieszamy. Musztardę, płynny miód oraz sok z cytryny wlewamy shaker’a. Dodajemy skórkę z cytryny, sól morską, świeżo zmielony czarny pieprz, olej z pestek winogron, zamykamy shaker i dobrze mieszamy. Plastry wędzonego łososia zwijamy w ruloniki układamy na pozostałych składnikach sałatki. Polewamy sosem i serwujemy.
Uwagi:
Plastry wędzonego łososia możecie zamienić na szynkę szwarcwaldzką lub świeżym podsmażanym łososiem!
Smacznego :).
Źródło zdjęć: thedish.plated.com