W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia w pracy tematem przewodnim są przepisy wigilijne. Zgodnie z tradycją w Polsce Wigilia jest dniem postnym dlatego na stole mamy głównie ryby i dania warzywne. Jak dobrze wiecie… 😉 kocham rybki i dlatego Wigilia jest przeze mnie tym bardziej uwielbiana! Podczas tych ploteczek przepisowych w pracy koleżanka podała nam świetny przepis na sałtakę z łososia i kopru włoskiego. Taka sałatka może być alternatywą dla innych tradycyjnych warzywnych sałatek świątecznych! Sałatka jest bardzo prosta i wykonuje się ją w maksymalnie piętnaście minut :). Śmiałyśmy się z koleżankami, że jest to danie typu 'fast food’ ale w tej zdrowej wersji ;). Do dzieła!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Ok. 200g wędzonego łososia
- 2 bulwy kopru włoskiego
- Pęczek rzodkiewki
- Cytryna
- Cukier
- Musztarda Dijon
- Olej z pestek winogron
- Pęczek świeżego szczypiorku
- Pęczek świeżego koperku
- Sól morska
- Sezam
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Cytryna do dekoracji
- Liście rokiety do dekoracji
Przygotowanie:
Zaczynamy od przyrządzenia sosu do sałatki. W miseczce mieszamy dwie łyżeczki musztardy Dijon z jedną łyżeczką cukru, ½ kubka oleju z pestek winogron i dwoma łyżeczkami soku z cytryny. Łososia i bulwy kopru włoskiego kroimy na cienkie plastry i wrzucamy do sosu. Rzodkiewki myjemy, ucinamy długie końce i kroimy w talarki. Dodajemy do sałatki. Szczypiorek myjemy, szatkujemy i także wrzucamy do miseczki. Całość mieszamy, przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ziarnami sezamu i łyżeczką przypraw do sałatek. Serwujemy z chrupiącymi, ziołowymi tostami!
Uwagi:
Do tej sałatki możecie kupić łososia w kawałku lub łososia w plastrach.
Tosty ziołowe jeszcze bardziej podkreślą smak sałatki z łososiem jeżeli podacie je na ciepło!
Smacznego :).