Jak już zapewne wiecie jestem na diecie w związku z czym moje przepisy będą skupiały się wokół potraw lekkich i bardzo ubogich w kalorie ;). Najlepsza dieta dla mnie to dieta przepełniona pysznymi sałatkami dlatego też chętnie dzielę się z Wami moimi pomysłami na smaczne sałatki. Lekkie i niskokaloryczne sałatki to idealne potrawy dla osób, które chcą zgubić kilka nadprogramowych kilogramów. Przede wszystkim niska zawartość tłuszczu pozwala nam na spożywanie ich w dużej ilości dzięki czemu nie będziemy chodzić głodni, a głód to chyba największy problem podczas diety. Bardzo lubię połączenie ziemniaków i łososia dlatego tym razem zaproponuję Wam sałatkę właśnie z młodych ziemniaczków i wędzonego łososia.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 300g wędzonego łososia w kawałku
- ½ kg młodych ziemniaków
- Liście szpinaku
- Cebulki dymki
Sos:
- Rzeżucha
- Creme fraiche – half fat (odtłuszczony)
- Chrzan
- Cytryna
- Przyprawy sezonowe
Przygotowanie:
Wędzonego łososia kroimy na cienkie plasterki. Liście szpinaku porządnie opłukujemy, osuszamy i wrzucamy do salaterki. Ziemniaków nie obieramy! Czyścimy je za pomocą szczoteczki i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane i ostudzone ziemniaki kroimy na plastry i dodajemy do szpinaku i kawałków łososia. Cebulę obieramy i kroimy w drobne plasterki po czym dorzucamy do reszty składników. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos. Łączymy creme fraiche z sokiem z połowy cytryny, 100g rzeżuchy, łyżką chrzanu i wybranymi przyprawami. Całość dobrze mieszamy i polewamy sałatkę. Serwujemy na ciepło!
Uwagi:
Creme fraiche możecie zastąpić lekkim jogurtem.
Jeżeli sos wyjdzie Wam za gęsty polecam dodać odrobinę mleka.
Jeżeli nie macie wirownicy do zieleniny polecam ręczniki papierowe. Układamy liście szpinaku na ręczniku, przykrywamy warstwą ręcznika i odciskamy.
Smacznego :).