Ryby słonowodne w Polsce

Sałatka z łososiem po rabacie

rabat-rybyswiata-plAleż jestem dziś zadowolona :)! Wracając z pracy postanowiłam zajechać do nowego supermarketu, który otworzyli na naszym osiedlu. Na wejściu dostałam mały soczek i batonik gratis. Oczywiście szybko poleciałam na ulubiony dział, czyli dział rybny. Wyobraźcie sobie, że na każdą mrożoną rybkę mieli rabat w wysokości czterdziestu procent!!! Przyznacie, że taki rabacik może zawrócić w głowie ;). Długo się nie zastanawiałam i skorzystałam z rabatów. Udało mi się kupić kilka pięknych filetów z dorsza i halibuta. Ze świeżych ryb wybrałam łososia. Niestety rabat go nie obejmował, ale postanowiłam wcześniej, że przygotuję na kolację pyszną sałatkę ze świeżym łososiem :). Do dzieła!

Czas przygotowania: ok. 25 minut

Składniki:

  • Filet z łososia
  • ½ kg ziemniaków
  • Pęczek świeżych lub mrożonych szparagów
  • Paczka 'mix sałat’
  • Pęczek natki pietruszki
  • Liście świeżej mięty
  • Cztery małe cebulki
  • Kilka rzodkiewek

Sos:

  • Cytryna
  • Olej z pestek winogron
  • Musztarda z gorczycą
  • Dwie małe papryczki chilli

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i gotujemy około dziesięć minut. Po ośmiu minutach dodajemy główki szparagów do ziemniaków. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy dressing do sałatki. Szatkujemy połowę natki pietruszki i liście świeżej mięty. Dodajemy trzy łyżki soku z cytryny, 125 ml oleju z pestek winogron i jedną łyżkę musztardy. Myjemy i osuszamy papryczki chilli. Starannie wybieramy pestki i drobno szatkujemy. Całość mieszamy i odstawiamy. Do salaterki wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, szparagi, mix sałat, zioła i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Dodajemy dwie trzecie naszego dressingu i delikatnie mieszamy. Przygotowujemy filet z łososia. Kroimy go mniejsze kawałki i smażymy na oleju z pestek winogron. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sałatkę nakładamy na głęboki talerz i na wierzchu układamy kawałki łososia. Polewamy sosem.

Uwagi:

Ta wersja sałatki jest 'na ostro’. Jeżeli preferujecie w wersji łagodniejszej proponuję uszczuplić przepis o 1,5 papryczki chilli.

Smacznego :).

Dodaj komentarz