Lubicie sałatki z makaronem? Ja nie byłam ich zwolenniczką ale kilka dni temu moja dobra koleżanka przyniosła do pracy właśnie taką sałatkę i jak tylko posmakowałam natychmiast się w niej zakochałam ;)! Oczywiście nie trudno się domyślić dlaczego – w sałatce była także rybka :). Bardzo smaczna, zdrowa i co ważne – sycąca. Można by również powiedzieć, że dietetyczna gdyby nie makaron ale pamiętajcie, że zawsze pszenny makaron można zastąpić pełnoziarnistym! Sprawdźcie sami – zapraszam do wspólnego gotowania :)!
Czas przygotowania/gotowania: 30 minut
Składniki:
- Makaron penne – około 400 g
- Melon – około 200 g
- Pstrąg – około 200 g
- Sok z ½ cytryny
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania makaronu. Do garnka wlewamy wodę, solimy, przykrywamy i czekamy aż się zagotuje po czym wrzucamy makaron penne. Pstrąga myjemy pod zimną wodą, osuszamy i gotujemy na parze. Ugotowaną rybkę kroimy w cienkie paseczki. Melona myjemy, obieramy i pozbywamy się kuleczek (pestki). Kroimy na mniejsze kawałki – mogą być krótkie paseczki. Ugotowany makaron odcedzamy, hartujemy zimną wodą i wrzucamy do dużej salaterki. Do makaronu dodajemy pokrojonego pstrąga (powinien być ostudzony) i melona. Do małego naczynia wlewamy około trzy łyżki oleju z pestek winogron, sok z ½ cytryny i przyprawiamy solą morską oraz odrobiną świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i polewamy nim sałatkę.
Uwagi:
Chętni mogą posypać sałatkę świeżym szczypiorkiem.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: recipes100.com