Oto sałatka godna do zabrania do pracy lub szkoły/studia: lekka w smaku, bardzo barwna i przede wszystkim pyszna! Jedna z moich ulubionych sałatek rybnych, ponieważ jest bardzo szybka w przygotowaniu i kryje w sobie prawdziwe bomby witaminowe.
W tym daniu nie trzeba używać soli i pieprzu, ponieważ wędzona ryba i ser zawierają dostateczne ilości soli. Na dodatek smak zostaje przełamany przez podanie wytrawnej gruszki i słodkich owoców czerwonych winogron – kto raz skosztuje, już nigdy nie będzie chciał wracać do innych przepisów.
W zależności od poziomu głodu, można ją podawać zarówno z makaronem, jak i z niego zrezygnować, pozostawiając same warzywa i owoce. Z makaronów polecam pełnoziarniste papardelle lub malutkie kokardki.
Co ciekawe, wędzony łosoś zawiera mniej kalorii i więcej wielonasyconych kwasów tłuszczowych: 100 gram ryby to zaledwie 120kcal, 1800mg kwasów Omega-3 i aż 18 gram białka! Polecam kupienie łososia wędzonego na zimno – wędzi się go przez 24 godziny w temperaturze od 15 do 30 stopni (niektórzy nawet wędzą w temperaturze od 8 do 14 stopni!), dzięki czemu do mięsa nie przenikają niezdrowe substancje z dymu wędzarniczego.
Kolejna modyfikacja może dotyczyć samej ryby – wędzony łosoś można zastąpić pieczoną wersją ryby i tutaj nic nas nie ogranicza – może być to zarówno ryba pieczona z solą i pieprzem, jak i wcześniej odpowiednio zamarynowana na słodko lub pikantnie.
Pozostałe sałatki na bazie wędzonego łososia i rukoli: Włoska sałatka z pieczarkami, wędzonym łososiem i rukolą oraz Sałatka z łososiem, awokado i pomidorkami cherry.
Sałatka z rukolą i łososiem – przepis
Sałatka z rukolą i łososiem
Składniki
- 100 gram rukoli
- 100 gram wędzonego łososia
- 100 gram sera gorgonzola/sera koziego
- 100 gram orzechów włoskich
- 100 gram bezpestkowych czerwonych winogron
- 2 średnie gruszki
- 100 gam makaronu pełnoziarnistego
- 4 łyżki octu balsamicznego
Instrukcje
-
Na dno naczynia układamy makaron oraz umytą i osuszoną rukolę, delikatnie skraplamy ją połową sosu miodowo-balsamicznego. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki obraną gruszkę, ser i kawałki łososia.
-
Gotujemy porcję makaronu według przepisu na opakowaniu. Czekamy aż ostygnie. Orzechy prażymy na suchej patelni, czekamy aż ostygną. Kolejnym krokiem jest przekrojenie na pół winogron.
-
Dodatki kładziemy na wierzch sałatki i polewamy pozostałym sosem. Delikatnie mieszamy. Sałatkę z rukolą i łososiem należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 24 godziny po przygotowaniu.
Notatki
Wskazówka: osoby zwracające szczególną uwagę na estetykę dania mogą dodać kilka plasterków czerwonej papryki.