Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Sałatka z rukolą, pieczarkami i parmezanem

15313937928e084f96f07d163beb925eSałatki to jeden z moich ulubionych tematów zaraz po rybkach :). Od kiedy pamiętam w moim domu zawsze gościły na stole sałatki i zdrowe surówki. Tradycję z rodzinnego domu przeniosłam do swojego i już od najmłodszych lat uczę swoje dzieciaki jeść pyszne sałatki. Staram się jednak aby sałatki były dodatkiem do ryb lub mięs, tak aby posiłek był pełnowartościowy i sycący ;). Idąc tym tokiem myślenie postanowiłam podać Wam przepis na bardzo smaczną sałatkę, która jest idealnym uzupełnieniem dla pysznego łososia przygotowanego na parze. Danie bardzo zdrowe i bardzo smaczne! Skoro moim dzieciom smakowało, Wam również powinno bo jak powszechnie wiadomo dzieci są wybredne, szczególnie w przypadku zieleniny i rybek ;). Zatem zapraszam do wspólnego przyrządzenia sałatki z rukolą i pieczarkami.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Pieczarki – około 250 g
  • Rukola – pęczek czyli około 100 g
  • Parmezan w kawałku do starcia – około 100 g
  • Sok z jednej cytryny
  • Olej z pestek winogron
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Filet z łososia ugotowany na parze (opcjonalnie) jako danie główne do sałatki

Przygotowanie:

Rukolę myjemy i porządnie osuszamy (jeżeli tego wymaga). Parmezan trzemy na tarce aby uzyskać cienkie plasterki – możecie użyć specjalnego noża do krojenia sera. Pieczarki myjemy i osuszamy lub obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Rukolę wrzucamy do salaterki, następnie grzyby, które posypujemy parmezanem. Wszystko przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Olej z pestek winogron łączymy z sokiem z cytryny i polewamy sałatkę. Wszystko mieszamy i serwujemy z ugotowanym łososiem.

Uwagi:

Sałatkę serwujemy od razu po przygotowaniu!

Chętni mogą podsmażyć pieczarki.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: recipes100.com

Dodaj komentarz