Sałatki to jeden z moich ulubionych tematów zaraz po rybkach :). Od kiedy pamiętam w moim domu zawsze gościły na stole sałatki i zdrowe surówki. Tradycję z rodzinnego domu przeniosłam do swojego i już od najmłodszych lat uczę swoje dzieciaki jeść pyszne sałatki. Staram się jednak aby sałatki były dodatkiem do ryb lub mięs, tak aby posiłek był pełnowartościowy i sycący ;). Idąc tym tokiem myślenie postanowiłam podać Wam przepis na bardzo smaczną sałatkę, która jest idealnym uzupełnieniem dla pysznego łososia przygotowanego na parze. Danie bardzo zdrowe i bardzo smaczne! Skoro moim dzieciom smakowało, Wam również powinno bo jak powszechnie wiadomo dzieci są wybredne, szczególnie w przypadku zieleniny i rybek ;). Zatem zapraszam do wspólnego przyrządzenia sałatki z rukolą i pieczarkami.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Pieczarki – około 250 g
- Rukola – pęczek czyli około 100 g
- Parmezan w kawałku do starcia – około 100 g
- Sok z jednej cytryny
- Olej z pestek winogron
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Filet z łososia ugotowany na parze (opcjonalnie) jako danie główne do sałatki
Przygotowanie:
Rukolę myjemy i porządnie osuszamy (jeżeli tego wymaga). Parmezan trzemy na tarce aby uzyskać cienkie plasterki – możecie użyć specjalnego noża do krojenia sera. Pieczarki myjemy i osuszamy lub obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Rukolę wrzucamy do salaterki, następnie grzyby, które posypujemy parmezanem. Wszystko przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Olej z pestek winogron łączymy z sokiem z cytryny i polewamy sałatkę. Wszystko mieszamy i serwujemy z ugotowanym łososiem.
Uwagi:
Sałatkę serwujemy od razu po przygotowaniu!
Chętni mogą podsmażyć pieczarki.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: recipes100.com