Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Sałatka z soczystym tuńczykiem w podsmażanym czosnku z rukolą

CannedTunaTym razem chciałabym Was zaprosić na genialną sałatkę z pysznym tuńczykiem i oliwkami. Jak już kiedyś pisałam, czasami włącza mi się „chodzik” na jakieś danie i nie opuszcza mnie tak długo dopóki go nie zjem. Tak też było z tuńczykiem ;). Oglądałam reklamę w telewizji o mrożonej pizzy z soczystym tuńczykiem. Oczywiście nie lubię i nie toleruję mrożonych pizz (ble ;)!) ale soczysty tuńczyk i smaczne wideo zrobiły swoje. Z początku również pomyślałam o przyrządzeniu domowej pizzy z tuńczykiem ale obiecałam sobie zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów w nowym roku dlatego pizza to nie najlepszy pomysł. Zamiast placka pojawiła się… sałatka i to tzw. „misz masz” czyli gotujesz z tego co masz ;). Przyrządzając sałatkę ciężko mówić o gotowaniu ale tym razem postanowiłam zrobić ją na ciepło dzięki czemu wyszła niesamowita! Zresztą sami sprawdźcie przepis!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Puszka tuńczyka w oleju
  • Mięsisty, duży pomidor – jedna sztuka
  • Kukurydza – jedna puszka
  • Sałata lodowa – ½ główki
  • Sałata rukola – dwie duże garście
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Cytryna do smaku

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy pół łyżeczki oleju z pestek winogron i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy aż czosnek będzie lekko złoty i dodajemy odsączonego tuńczyka. W tym czasie do dużej salaterki wrzucamy kawałki sałaty lodowej, rukolę i pokrojonego na ćwiartki pomidora bez skórki. Na koniec dodajemy podsmażonego tuńczyka z czosnkiem i wsypujemy kukurydzę. Całość przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.

Uwagi:

Sok z cytryny możecie zastąpić octem balsamicznym!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: bandmark.com

Dodaj komentarz