Lubicie paluszki surimi? Ja bardzo i powiem Wam szczerze, że zdarza mi się je podjadać, kiedy czytam książkę lub oglądam telewizję ;). Pamiętam jak jadłam je pierwszy raz. Koleżanka ze studiów poczęstowała mnie nimi podczas przerwy pomiędzy zajęciami. Sama zapytałam co to bo wyglądało ciekawie – czerwone, podłużne kostki, zapakowane w cieniutką i przezroczystą folię. Jak tylko spróbowałam od razu się w nich zakochałam. Lekkie, smaczne i nie tuczące – jak tu ich nie kochać ;)?! Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam sałatkę z paluszkami surimi. Szybka i bardzo smaczna :). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Paluszki surimi – około 250 g
- Jajka – pięć średnich sztuk
- Ogórki korniszonki – osiem/dziewięć sztuk
- Rzodkiewka – jeden pęczek
- Majonez – dwie stołowe łyżki
- Jogurt grecki – łyżka stołowa
- Szczypiorek – ½ pęczka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Przyprawa zielona czubryca – do smaku
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wodę, czekamy aż się zagotuje i wkładamy jajka. Gotujemy na twardo czyli około sześć minut. Następnie wkładamy jajka do zimnej wody, czekamy aż ostygną, osuszamy i obieramy ze skorupki. Kroimy w drobną kostkę. Korniszony wyciągamy z zalewy i również kroimy na drobną kostkę. Rzodkiewkę dobrze myjemy, a następnie kroimy na cieniutkie plasterki i dodajemy do jajek z ogórkami. Paluszki surimi kroimy na kawałki o długości około 1 centymetra. Szczypiorek myjemy i również drobno szatkujemy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i zabieramy się za sos do sałatki. W miseczce łączymy jogurt z majonezem, przyprawiamy, mieszamy i wrzucamy do sałatki. Na koniec przyprawiamy.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać odrobinę koperku.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: metro.ca