Ryby słonowodne w Polsce

Sałatka z tuńczykiem, granatem i fetą

Quinoa_walnut_feta_pomegranate_salad_hero.jpg-20150914104146-q80,dx720y432u1r1gg,c--Już niedługo na halach targowych będziemy mogli dostać soczyste i słodkie granaty, a co za tym idzie, będziemy mogli zajadać się nimi do woli ;). Ja uwielbiam połączenie granatów z… tuńczykiem dlatego już nie mogę się doczekać aż przyrządzę lekką i zdrową sałatkę z tuńczykiem, granatem i genialnym serem typu feta. Oczywiście granaty są dostępne w Polsce przez cały rok jednak z doświadczenia wiem, że warto poczekać na okres, kiedy przychodzi ich czas ;). Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna dlatego polecam gorąco wszystkim! Zachęcam do zapoznania się z przepisem :).

Czas przygotowania/gotowania: 15 minut

Składniki:

  • Owoc granatu – sztuka
  • Tuńczyk w oleju – puszka
  • Mieszanka sałat – opakowanie
  • Ser feta – ok. 270 g
  • Orzechy włoskie – garść
  • Majonez – pięć stołowych łyżek
  • Śmietana 18% – ok. 170 g
  • Sok z cytryny – dwie łyżeczki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Mieszankę sałat należy umyć (chyba, że tego nie wymaga) i wrzucić do salaterki. Zabieramy się za przygotowanie sosu. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy pięć stołowych łyżek majonezu i dwie łyżeczki soki z cytryny. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki aby sos się schłodził. W tym czasie kroimy w drobną kostkę ser feta oraz obieramy owoc granatu. Tuńczyka z puszki kroimy na mniejsze cząstki (jeżeli tego wymaga) i wrzucamy do salaterki. Dodajemy także pestki granatu, orzechy włoskie, fetę, a następnie wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym i schłodzonym sosem. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz solą morską

Uwagi:

Majonez oraz śmietanę możecie zamienić na jogurt grecki ale wówczas polecam dodać odrobinę czosnku. Jogurt jest delikatnie kwaskowaty – czosnek pozwoli tą kwasowość zneutralizować.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: kidspot.co.nz

Dodaj komentarz