Już niedługo na halach targowych będziemy mogli dostać soczyste i słodkie granaty, a co za tym idzie, będziemy mogli zajadać się nimi do woli ;). Ja uwielbiam połączenie granatów z… tuńczykiem dlatego już nie mogę się doczekać aż przyrządzę lekką i zdrową sałatkę z tuńczykiem, granatem i genialnym serem typu feta. Oczywiście granaty są dostępne w Polsce przez cały rok jednak z doświadczenia wiem, że warto poczekać na okres, kiedy przychodzi ich czas ;). Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna dlatego polecam gorąco wszystkim! Zachęcam do zapoznania się z przepisem :).
Czas przygotowania/gotowania: 15 minut
Składniki:
- Owoc granatu – sztuka
- Tuńczyk w oleju – puszka
- Mieszanka sałat – opakowanie
- Ser feta – ok. 270 g
- Orzechy włoskie – garść
- Majonez – pięć stołowych łyżek
- Śmietana 18% – ok. 170 g
- Sok z cytryny – dwie łyżeczki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Mieszankę sałat należy umyć (chyba, że tego nie wymaga) i wrzucić do salaterki. Zabieramy się za przygotowanie sosu. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy pięć stołowych łyżek majonezu i dwie łyżeczki soki z cytryny. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki aby sos się schłodził. W tym czasie kroimy w drobną kostkę ser feta oraz obieramy owoc granatu. Tuńczyka z puszki kroimy na mniejsze cząstki (jeżeli tego wymaga) i wrzucamy do salaterki. Dodajemy także pestki granatu, orzechy włoskie, fetę, a następnie wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym i schłodzonym sosem. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz solą morską
Uwagi:
Majonez oraz śmietanę możecie zamienić na jogurt grecki ale wówczas polecam dodać odrobinę czosnku. Jogurt jest delikatnie kwaskowaty – czosnek pozwoli tą kwasowość zneutralizować.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: kidspot.co.nz