Masz ochotę na pyszną sałatkę z wędzonym łososiem, awokado i kozim serem? Jeżeli tak to znaczy, że dobrze trafiłeś/aś bo dzisiaj podam Wam przepis właśnie na taką sałatkę! Nie pamiętam skąd mam przepis ale z pewnością jest lekko urozmaicony przeze mnie bo o ile się nie mylę oryginalna wersja była bez wędzonego łososia ;). Sałatkę przygotujecie w ekspresowym tempie dlatego idealnie nadaje się na przyjęcia 'w ostatniej chwili’ ;). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- Wędzony łosoś w plastrach – około 200 g
- Mieszanka sałat z radicchio – opakowanie
- Awokado – sztuka
- Maliny – 150 g
- Kozi ser w plasterkach – dziesięć plasterków
- Pęczek świeżego koperku
- Orzeszki pinii – garść
- Sok z ½ cytryny lub limonki
- Olej z pestek winogron – trzy stołowe łyżki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Mieszankę sałat należy umyć (chyba, że tego nie wymaga) i wrzucić do salaterki. Awokado obieramy ze skórki, kroimy na pół i wyciągamy pestkę ze środka. Kroimy na średniej wielkości pół plasterki. Pęczek koperku myjemy pod zimną bieżącą wodą i drobno kroimy. Kozi ser kroimy na małe prostokąciki. Do garnuszka wlewamy olej z pestek winogron i sok z cytryny, a następnie przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy aby się przegryzły. Orzeszki pinii rumienimy na suchej patelni, a wędzonego łososia kroimy na mniejsze podłużne kawałki. Do salaterki z sałatą wrzucamy maliny, odrobinę koperku, kozi ser, plasterki awokado, plastry wędzonego łososia i orzeszki pinii. Wszystko polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Uwagi:
Chętni mogą dodać do sosu ząbek czosnku.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: thelittlegreenspoon.com