Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Sałatka z wędzonym łososiem, orzeszkami pinii, kozim serem i awokado!

img_1359Masz ochotę na pyszną sałatkę z wędzonym łososiem, awokado i kozim serem? Jeżeli tak to znaczy, że dobrze trafiłeś/aś bo dzisiaj podam Wam przepis właśnie na taką sałatkę! Nie pamiętam skąd mam przepis ale z pewnością jest lekko urozmaicony przeze mnie bo o ile się nie mylę oryginalna wersja była bez wędzonego łososia ;). Sałatkę przygotujecie w ekspresowym tempie dlatego idealnie nadaje się na przyjęcia 'w ostatniej chwili’ ;). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • Wędzony łosoś w plastrach – około 200 g
  • Mieszanka sałat z radicchio – opakowanie
  • Awokado – sztuka
  • Maliny – 150 g
  • Kozi ser w plasterkach – dziesięć plasterków
  • Pęczek świeżego koperku
  • Orzeszki pinii – garść
  • Sok z ½ cytryny lub limonki
  • Olej z pestek winogron – trzy stołowe łyżki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Mieszankę sałat należy umyć (chyba, że tego nie wymaga) i wrzucić do salaterki. Awokado obieramy ze skórki, kroimy na pół i wyciągamy pestkę ze środka. Kroimy na średniej wielkości pół plasterki. Pęczek koperku myjemy pod zimną bieżącą wodą i drobno kroimy. Kozi ser kroimy na małe prostokąciki. Do garnuszka wlewamy olej z pestek winogron i sok z cytryny, a następnie przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy aby się przegryzły. Orzeszki pinii rumienimy na suchej patelni, a wędzonego łososia kroimy na mniejsze podłużne kawałki. Do salaterki z sałatą wrzucamy maliny, odrobinę koperku, kozi ser, plasterki awokado, plastry wędzonego łososia i orzeszki pinii. Wszystko polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

Uwagi:

Chętni mogą dodać do sosu ząbek czosnku.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: thelittlegreenspoon.com

Dodaj komentarz