Ryby słonowodne w Polsce

Śledzie po japońsku

śledzie po japońskuByły już śledzie w śmietanie, śledzie po cygańsku, a nawet sałatka ze śledzi ale nie było jeszcze śledzi po japońsku! Przyznam się Wam, że dopiero niedawno odkryłam ten przepis i wyszedł mi całkiem nieźle. Jest bardzo prosty i wykonanie zajmuje zaledwie piętnaście minut. A dokładniej to co to takiego te śledzie po japońsku? Nazwa zapewne brzmi trochę tajemniczo i wydaje się, że jest to skomplikowany przepis, nic jednak bardziej mylnego! Śledzie po japońsku to sałatka na bazie śledzi, gotowanych jajek i groszku. Prawda, że zapowiada się smacznie :)? Przy okazji kolacji na której gościłam swoją Mamę, dowiedziałam się, że to potrawa rodem z czasów PRL-u! W takim razie zapraszam do starego 'komunistycznego’ przepisu 😉

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Sześć sztuk matiasów
  • Cztery jajka
  • Groszek konserwowy (3/4 puszki)
  • Trzy duże ogórki kiszone
  • Duża cebula czerwona
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Majonez (pół szklanki)
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy śledzie. Jeżeli są zbyt słone trzeba je wcześniej namoczyć (około 2 godzin) w mleku. Gotowe już śledzie kroimy w cieńkie paseczki. Następnie gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Ogórki i cebulę także kroimy w kostkę ale tym razem znacznie drobniej. Odcedzamy groszek i wrzucamy do ogórków i cebuli. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem po czym w misce łączymy już wszystkie składniki i dodajemy majonez. Mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na godzinę. Śledzie po po japońsku serwujemy udekorowane natką pietruszki.

Uwagi:

Śledzie po japońsku można serwować także jako przystawkę. W takim przypadku przecięte na pół jajko obwijamy śledziem, obkładamy cebulą (wcześniej zamoczoną w zalewie), na wierzch kładziemy odrobinę majonezu, plasterek ogórka, sypiemy kilka ziarenek groszku i dekorujemy natką pietruszki. Możemy także posypać czerwoną papryką.

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz