Pamiętacie przepis na śledzia po japońsku? Bardzo proste i szybkie danie.. albo przystawka w zależności jak kto woli ;). Tym razem zaproponuję śledzia po królewsku. Podobnie jak śledź po japońsku jest to przystawka, której wykonanie zajmie nam bardzo mało czasu, a goście będą pod wrażeniem! Pewnie niektórzy z Was zastanawiają się nad różnicą pomiędzy śledziem po japońsku, a śledziem królewskim.. otóż pomimo podobnych składników śledzie po japońsku w moim wykonaniu są ostrzejsze w smaku i serwuję je pod postacią sałatki, a śledzie po królewsku wędrują na stół jako przystawka. Myślę, że najlepiej będzie jak sami wykonacie oba przepisy i wybierzecie swojego 'śledziowego faworyta’ ;).
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Sześć solonych śledzi
- Cztery jajka
- Pęczek szczypiorku
- Puszka groszku konserwiwego
- Liście sałaty
- Natka pietruszki
- Korniszonki
- Cebula
- Szklana majonezu
- Trzy łyżki gęstej śmietany
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Namaczamy śledzie w mleku (około dwóch godzin) aby były łagodniejsze w smaku. Jeżeli uda Wam się dostać niezbyt słone śledzie nie musimy ich moczyć, wystarczy, że je opłuczemy i osuszymy ręcznikiem papierowym. Następnie gotujemy jajka na twardo. Ugotowane kroimy na ćwiartki, zawijamy w ruloniki płatami śledzi i spinamy wykałaczką. Na talerzu układamy opłukane liście sałaty, na nich nasze śledziowe ruloniki, które posypujemy groszkiem i drobno pokrojoną cebulą. Na wierzch kładziemy majonez połączony ze śmietaną i posypujemy szczypiorkiem. Pomiędzy ruloniki śledziowe wkładamy ćwiartki korniszonów. Śledzie po królewsku podajemy schłodzone i udekorowane natką pietruszki.
Uwagi:
Aby nasze danie prezentowało się jeszcze ciekawiej możemy je udekorować czerwoną konserwową papryką.
Smacznego :).