Tym razem również zaproponuję Wam danie łososiowe ;). Przepis dostałam od koleżanki, która przywiozła go aż z… Grecji! Genialne, lekkie danie, które jest odrobinę wyrafinowane. Miałam okazję jeść tą pastę u koleżanki i muszę Wam powiedzieć, że jest absolutnie pyszna! Połączenie wędzonego łososia z orzeszkami pinii i rukolą to prawdziwe mistrzostwo świata!
Przygotowanie/gotowanie: 25 minut
Składniki:
- Makaron penne – opakowanie
- Wędzony łosoś – około 150 g
- Rukola – duża garść
- Czosnek – dwa ząbki
- Por – jedna średnia sztuka
- Czarne oliwki – około osiem sztuk
- Orzeszki pinii – dwie stołowe łyżki
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowane/gotowanie:
Gotujemy osoloną wodę na makaron i wrzucamy penne do garnka. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na oleju z pestek winogron podsmażamy pokrojonego w cieniutkie talarki pora (tylko białą część). Smażymy około cztery minuty czyli do czasu aż ten zmięknie. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze minutę. Na patelnię wrzucamy odcedzony makaron, wędzonego łososia, którego wcześniej pocięliśmy na mniejsze kawałki i mieszamy. Do dużej salaterki wkładamy rukolę, a na wierzch wrzucamy zawartość patelni. Czarne oliwki kroimy na połówki i również wrzucamy do miski. Wszystko posypujemy podprażonymi orzeszkami pinii.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać odrobinę parmezanu, który powinniście utrzeć na tarce o grubszych oczkach!
Jeżeli nie chcecie, możecie 'wyrzucić’ z przepisu pora.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: nedininglovers.com