Ryby słonowodne w Polsce

Smacznie

l_2619_277394Tym razem również zaproponuję Wam danie łososiowe ;). Przepis dostałam od koleżanki, która przywiozła go aż z… Grecji! Genialne, lekkie danie, które jest odrobinę wyrafinowane. Miałam okazję jeść tą pastę u koleżanki i muszę Wam powiedzieć, że jest absolutnie pyszna! Połączenie wędzonego łososia z orzeszkami pinii i rukolą to prawdziwe mistrzostwo świata!

Przygotowanie/gotowanie: 25 minut

Składniki:

  • Makaron penne – opakowanie
  • Wędzony łosoś – około 150 g
  • Rukola – duża garść
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Por – jedna średnia sztuka
  • Czarne oliwki – około osiem sztuk
  • Orzeszki pinii – dwie stołowe łyżki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowane/gotowanie:

Gotujemy osoloną wodę na makaron i wrzucamy penne do garnka. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na oleju z pestek winogron podsmażamy pokrojonego w cieniutkie talarki pora (tylko białą część). Smażymy około cztery minuty czyli do czasu aż ten zmięknie. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze minutę. Na patelnię wrzucamy odcedzony makaron, wędzonego łososia, którego wcześniej pocięliśmy na mniejsze kawałki i mieszamy. Do dużej salaterki wkładamy rukolę, a na wierzch wrzucamy zawartość patelni. Czarne oliwki kroimy na połówki i również wrzucamy do miski. Wszystko posypujemy podprażonymi orzeszkami pinii.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać odrobinę parmezanu, który powinniście utrzeć na tarce o grubszych oczkach!

Jeżeli nie chcecie, możecie 'wyrzucić’ z przepisu pora.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: nedininglovers.com

Dodaj komentarz