Ryby słonowodne w Polsce

Smażona, soczysta flądra!

696-oven-fried-flounder-610x250Co powiecie na pyszną smażoną rybkę? Tak, dzisiaj wracamy do „korzeni”, ponieważ już dawno nie miałam okazji publikować na blogu posta z przepisem, który jest bardzo prosty, bardzo smaczny i do tego bardzo szybki w przygotowaniu! Pamiętam jak na początku starałam się Wam podawać wyłącznie takie przepisy, które są szybkie ;). Z czasem trochę się zmieniło, ponieważ postanowiłam dodawać trudniejsze receptury na bardziej skomplikowane potrawy. Mam jednak nadzieję, że moje propozycje Wam się podobają – nawet te, które zabiorą Wam trochę więcej czasu w kuchni ;)! Swoją drogą pomyślałam również, że możecie do mnie pisać jeżeli chcielibyście abym zaproponowała danie z Waszą ulubioną rybką :). Moja baza z przepisami jest tak bogata, że z pewnością coś się znajdzie ;)! Okay wróćmy zatem do przepisu. Dzisiaj chciałabym podać Wam przepis na smażone filety z flądry!

Czas przygotowania/smażenia: 15 minut

Składniki:

  • Filety z flądry – około ½ kilograma
  • Olej z pestek winogron
  • Jajko – dwie sztuki
  • Bułka tarta do panierki
  • Sól morska

Przygotowanie/smażenie:

Filety opłukujemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju z pestek winogron – tak by rybka prawie 'pływała’ na patelni! Każdy kawałek moczymy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce i smażymy z dwóch stron po około dwie minuty. W trakcie smażenia solimy. Serwujemy z ulubionym pieczywkiem i surówką z kapustki.

Uwagi:

Polecam samodzielnie utrzeć bułkę aby były w niej większe kawałeczki! Panierka będzie dużo bardziej chrupiąca i soczysta!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: deliciousorchardsnjonline.com

Dodaj komentarz