Tym razem przepis, który nie będzie zbyt innowacyjny ;). Odkurzyłam stary zeszyt z przepisami, o którym już kiedyś Was pisałam i znalazłam tam ten właśnie, banalnie prosty przepis na pyszną, chrupiącą rybkę ze smażonymi pieczarkami. Idealnym dodatkiem do tego dania jest oczywiście kapusta kiszona ale żeby nie było to aż tak 'oczywiste’ postanowiłam przyrządzić sałatkę z ogórków kiszonych, cebulki i czosnku. Idealnie komponuje się ze smażonym dorszem i pieczarkami. Moje dzieciaki uwielbiają to połączenie, a skoro mamy sezon grzybowy w pełni, ogórki kiszone już pojawiły się na targach to aż szkoda nie skorzystać ;). Do dzieła kochani, a raczej do kuchni!

Chrupiący dorsz z pieczarkami
Składniki
- 1 Filet z dorsza
- Olej z pestek winogron do smażenia i sałatki
- 1 jajko
- Bułka tarta do panierki
- Sól himalajska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 kg Ziemniaki
- 500 g Ogórki kiszone
- 1 szt. Cebula cukrowa
- 500 g Pieczarki
- 1 ząbek Czosnek
Instrukcje
-
Zaczynamy od przygotowania fileta z dorsza. Opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do rozbitego jajka z solą himalajską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zostawiamy kawałki fileta w jajku i zabieramy się za obranie ziemniaków.
-
Obrane i pokrojone (jeżeli jest taka potrzeba) ziemniaki wrzucamy do garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy.
-
Ogórki kiszone kroimy na cienki plasterki i wrzucamy do salaterki. Podobnie z cebulą, którą najpierw obieramy. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i wrzucamy do miseczki. Dodajemy dwie łyżki stołowe oleju z pestek winogron, obficie posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i mieszamy.
-
Rybę wkładamy do bułki tartej, a następnie na rozgrzany olej z pestek winogron i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Serwujemy z ziemniakami z wody i sałatką z ogórków.
Uwagi:
Polecam samodzielnie trzeć bułkę by nie była bardzo zmielona. Wówczas panierka staje się niebiańsko chrupiąca :).
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: kraftrecipes.com