Moje dzieciaki z mężem domagały się na dzisiejszy obiad wszystkiego byle nie sałatki ;). Może faktycznie trochę ich 'katuje’ swoją dietą dlatego postanowiłam przygotować coś dla wszystkich. Dla moich pociech i męża młode ziemniaczki z rybką, a dla mnie sama rybka z sałatą z sosem jogurtowym. Nie wiem jak Wy ale ja staram się dodawać do wszystkich dań dużo przypraw aby smaki dietetycznych potraw były znacznie bardziej wyraziste. W taki też sposób postanowiłam przyrządzić filet rybny, który dostałam dzisiaj na targu. Zapraszam na coś pysznego, zdrowego i dietetycznego ;).
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
- Filet ulubionej rybki morskiej
- Cytryna
- Olej z pestek winogron
Przyprawy:
- Czerwona papryka – 4 łyżeczki
- Cebula – 1 łyżeczka
- Oregano suszone – 1 łyżeczka
- Świeżo zmielony czarny pieprz – 1 łyżeczka
- Świeżo zmielony biały pieprz – ½ łyżeczki
- Tymianek suszony – ½ łyżeczki
- Pieprz cayenne – ¼ łyżeczki
Przygotowanie:
Filet rybny opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. W miseczce łączymy wszystkie wyżej wymienione przyprawy z łyżką oleju z pestek winogron. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wyciągamy marynatę z lodówki i dobrze nacieramy nią nasze filety rybne. Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem z pestek winogron i rozsmarowujemy. Wkładamy filety rybne do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni, piekarnika. Pieczemy aż ryba będzie pięknie zarumieniona. Serwujemy z młodymi ziemniaczkami posypane świeżym koperkiem oraz sałatą z sosem jogurtowym.
Uwagi:
Do marynaty możecie dodać inne ulubione zioła.
Smacznego :).