Ryby słonowodne w Polsce

Soczysta rybka morska w przyprawach

ryba morska w przyprawachMoje dzieciaki z mężem domagały się na dzisiejszy obiad wszystkiego byle nie sałatki ;). Może faktycznie trochę ich 'katuje’ swoją dietą dlatego postanowiłam przygotować coś dla wszystkich. Dla moich pociech i męża młode ziemniaczki z rybką, a dla mnie sama rybka z sałatą z sosem jogurtowym. Nie wiem jak Wy ale ja staram się dodawać do wszystkich dań dużo przypraw aby smaki dietetycznych potraw były znacznie bardziej wyraziste. W taki też sposób postanowiłam przyrządzić filet rybny, który dostałam dzisiaj na targu. Zapraszam na coś pysznego, zdrowego i dietetycznego ;).

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • Filet ulubionej rybki morskiej
  • Cytryna
  • Olej z pestek winogron

Przyprawy:

  • Czerwona papryka – 4 łyżeczki
  • Cebula – 1 łyżeczka
  • Oregano suszone – 1 łyżeczka
  • Świeżo zmielony czarny pieprz – 1 łyżeczka
  • Świeżo zmielony biały pieprz – ½ łyżeczki
  • Tymianek suszony – ½ łyżeczki
  • Pieprz cayenne – ¼ łyżeczki

Przygotowanie:

Filet rybny opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. W miseczce łączymy wszystkie wyżej wymienione przyprawy z łyżką oleju z pestek winogron. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wyciągamy marynatę z lodówki i dobrze nacieramy nią nasze filety rybne. Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem z pestek winogron i rozsmarowujemy. Wkładamy filety rybne do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni, piekarnika. Pieczemy aż ryba będzie pięknie zarumieniona. Serwujemy z młodymi ziemniaczkami posypane świeżym koperkiem oraz sałatą z sosem jogurtowym.

Uwagi:

Do marynaty możecie dodać inne ulubione zioła.

Smacznego :).

Dodaj komentarz