Kto powiedział, że nie możemy grillować w samym środku zimy ;)?! Oczywiście, że możemy i to całkiem smacznie. Owszem, może nie na świeżym powietrzu (chociaż do odważnych świat należy 😉 haha) ale w ciepłej kuchni w piekarniku, który ma opcję grillowania. Gwarantuję, że moja dzisiejsza propozycja bardzo się Wam spodoba. To bardzo dobra propozycja na wszelkiego rodzaju imprezy. Można ją serwować w postaci przystawki ale także jako danie główne choć wówczas należy zadbać o odpowiednie dodatki. Plusem tego dania jest także to, że możecie je dowolnie modyfikować. Jest szybko, łatwo i bardzo smacznie! Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :).

Łosoś w szynce parmeńskiej
Składniki
- 500 g filetów z łososia
- 10 plasterków szynki parmeńskiej
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- olej z pestek winogron
Instrukcje
-
Filet z łososia myjemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Odkładamy na dużą deskę i kroimy na grubsze kawałki, około 3 cm na 3 cm. Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, łyżkę oleju z pestek winogron, wsypujemy czarny, świeżo zmielony pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie ulubione przyprawy. Mieszamy kawałki łososia w marynacie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
-
Kolejnym krokiem jest zawijanie kawałków łososia (pojedynczo) w szynkę parmeńską, a następnie nakłuwanie na patyczki i układanie na tacy aluminiowej do grillowania lub w naczyniu żaroodpornym.
-
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do około 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Serwujemy z ulubioną sałatką.
Uwagi:
Jeżeli kupicie filet z łososia ze skórą, należy ją najpierw ściągnąć!
Nie polecam przyprawiać filetów z łososia solą czy przyprawami, które mają w sobie sól, ponieważ szynka parmeńska ma to do siebie, że jest dosyć słona więc „co za dużo to niezdrowo” ;).
Smacznego 🙂
Źródło ikony wpisu: pinterest.com