Łosoś przygotowany na grillu to proste ale jednocześnie bardzo smaczne danie. Chyba nie ma osoby, która miałyby problem z przygotowaniem tej rybki, ponieważ wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe ;). Łosoś nie należy do wymagających ryb. Jest milion sposobów na jego przyrządzenie jednak ja najbardziej sobie chwalę te najprostsze. Dzisiaj zapraszam wszystkich na pysznego łososia z grilla z odrobiną papryki. Do dzieła kochani!

Soczysty łosoś z grilla
Składniki
- 1 Filet z łososia lub cztery dzwonki z łososia – około cztery większe sztuki
- 4 łyżki stołowe Masło klarowane
- Sok z dwóch limonek lub z jednej cytryny
- 1 łyżeczka Suszone oregano
- 1 łyżeczka Natka pietruszki
- 1 łyżeczka Posiekana bazylia
- 2 łyżeczki Słodka papryka – dwie łyżeczki
- Sól morska
- Czarny pieprz świeżo zmielony
Instrukcje
-
Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki, dodajemy sok i odstawiamy na około 10 minut.
-
Następnie dodajemy masło klarowane oraz pietruszkę. Dobrze mieszamy aby uzyskać jednolitą masę.
-
Łososia opłukujemy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy przygotowaną marynatą i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
-
Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
-
Łososia pieczemy na grillu bez przykrycia z dwóch stron po około 5 – 10 minut.
-
Następnie okrywamy folią aluminiową i zapiekamy jeszcze przez około 15 minut.
-
Serwujemy z ziemniakami z grilla.
Uwagi:
Tak przygotowanego łososia możecie upiec równie dobrze w piekarniku lub na grillu elektrycznym!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: onceuponachef.com