Pomysły na ciekawe i oryginalne dania główne można znaleźć niemal wszędzie. Strony internetowe prześcigają się w tym, która z nich zaproponuje najbardziej intrygujący i jednocześnie prosty przepis. I choć niektóre są do siebie podobne, można wśród nich znaleźć prawdziwą perłę. Kuchnie świata zyskują coraz większą popularność. Jaka potrawa łączy w sobie egzotykę, łatwość i szybkość przygotowania? Odpowiedź jest bardzo prosta – to halibut pieczony w piekarniku.
Domowy obiad inaczej
Domowy obiad to nie tylko zupy i ziemniaki z kotletem. W kuchni warto być kreatywnym i próbować nowych smaków – wszyscy domownicy na pewno to docenią. Pieczony halibut w folii to świetne rozwiązanie, gdy nie chcemy w kuchni spędzić zbyt wiele czasu, a mamy ochotę na coś pysznego i zdrowego. Ważne jednak, by zawsze kupować świeżą rybę! Dlatego na zakupy wybierzmy się do sprawdzonego sklepu rybnego lub dużego marketu, którego produkty słyną z dobrej jakości. Na liście potrzebnych rzeczy (oprócz rzecz jasna halibuta) powinny znaleźć się pomidory, zioła, przyprawy, sałata oraz nasze ulubione warzywa. Jeśli wszystkie składniki mamy już pod ręką, możemy zaczynać.
Jak przyrządzić halibuta w piekarniku?
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Zanim zawinięta w folię aluminiową ryba się w nim znajdzie, posypmy ją solą i pieprzem oraz ziołami (rozmarynem i estragonem). Przyda się też sok z cytryny, jednak lepiej polać nim rybę, gdy ta będzie już upieczona. Czas pieczenia to 20 minut, choć warto sprawdzić, czy filet nie powinien spędzić w piekarniku więcej czasu (maksymalnie, halibut pieczony w folii aluminiowej potrzebuje ok. 30 minut). Halibut z piekarnika najlepiej smakuje z dodatkami. Świeże sałatki albo pomidorki koktajlowe dostaniemy w każdym sklepie. Świetnie sprawdzą się też pieczone ziemniaki. Oryginalna kuchnia to również desery! Po zdrowym obiedzie można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa i podać lody albo mrożone napoje (idealne latem!).
źródło: Instagram.com
Halibut – przepis krok po kroku
Zakupy zrobione, potrzebne składniki naszykowane – możemy zaczynać. Na początku warto być pewnym, że mamy pod ręką wszystko, co usprawni nam naszą przygodę w kuchni.
Składniki:
- Filet z halibuta – 1kg
- Cytryna
- Czosnek – 3 ząbki
- Świeży rozmaryn
- Świeży estragon
- Świeże ulubione zioła
- Zielona czubryca
- Masło
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Halibuta opłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Folię aluminiową skrapiamy olejem z pestek winogron (wystarczą 2 łyżki), który zabezpieczy rybę przez przywieraniem. Halibuta kładziemy na folii i układamy na niego gałązki świeżego rozmarynu, estragonu oraz drobniutko pokrojony czosnek. Przyprawiamy zieloną czubrycą, solą morską i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Układamy kawałki ryby aż do końca, po czym zawijamy folię i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Halibuta pieczemy około 25 minut.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: sweetlifelaur.com