Co powiecie na pyszną solę z jarmużem i puree z kalafiora? Brzmi zdrowo ale i apetycznie prawda :)? Mam nadzieję, że Was skusiłam i już pobiegliście do kuchni sprawdzić czy macie wszystkie niezbędne składniki. Zapraszam do wspólnego gotowania kochani!
Czas przygotowania/gotowania: 45 minut
Składniki:
- Sola – dwa filety
- Mleko – około 80 ml
- Mąka kukurydziana – sześć stołowych łyżek
- Masło – kilka łyżek
- Olej z pestek winogron
- Jarmuż – około 100 g
- Czosnek – ząbek
- Śmietana słodka – około 80 ml
- Kalafior – około 200 g
- Ostra przyprawa – np. chilli
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Jarmuż myjemy pod zimną wodą, drobniutko kroimy, a następnie zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez około cztery minuty. Do odcedzonego jarmużu dodajemy łyżkę masła oraz ząbek czosnku, który wpierw przeciskamy przez praskę. Wszystko podsmażamy, a następnie dodajemy śmietanę i czekamy aż się zagotuje. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość powinna być gęsta. Filety z soli opłukujemy pod zimną wodą, a następnie wkładamy do mleka by potem obtoczyć filety w mące kukurydzianej. Pieczemy na blasze posmarowanej olejem z pestek winogron przez około 10 minut. Kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie mięciutki. Dodajemy łyżkę masła, gnieciemy na gładkie puree i przyprawiamy chilli. Upieczoną solę serwujemy z jarmużem i puree z kalafiora.
Uwagi:
Rybkę możecie również usmażyć na złoty kolor!
Jeżeli macie ochotę, solę możecie zamienić na inną ulubioną rybę.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: mollymcbutter.com