Ryby słonowodne w Polsce

Sola w pomidorach, cebuli pod kołderką żółtego sera

img_0119Co prawda mamy jesień i sezon na pyszne malinowe pomidorki już się skończył jednak mam jedno ulubione stoisko warzywno owocowe gdzie jeszcze dostanę te duże, słodkie, czerwone cuda ;). W związku z tym pomyślałam o pysznej rybce w pomidorach na niedzielny obiad. Dostałam świetny przepis od koleżanki z pracy, który natychmiast postanowiłam wypróbować :). Co powiecie na solę w pomidorowym sosie z piekarnika? Zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania/gotowania: 50 minut

Składniki:

  • Sola, filet – ok. 450 g
  • Cebulka – duża sztuka
  • Pomidory malinowe – trzy duże sztuki
  • Żółty ser – ok. 25 dag
  • Majonez – dwie stołowe łyżki
  • Śmietana 18% – dwie stołowe łyżki
  • Mąka do panierowania soli
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Filet z soli opłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy w mące, a następnie smażymy z dwóch stron na oleju z pestek winogron. Cebulę obieramy i drobno kroimy w cieniutkie plasterki. Pomidory malinowe należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Obrane pomidorki kroimy na plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron i wykładamy plastrami pomidorów, które posypujemy cebulką. Na wierzchu układamy kawałki usmażonej ryby, a na rybce układamy ponownie pomidorki. Majonez mieszamy ze śmietaną i smarujemy pomidory. Całość posypujemy startym żółtym serem i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 30 minut w 180 stopniach.

Uwagi:

Do tego dania możecie użyć dowolnie wybranej rybki.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: thejanechannel.com

Dodaj komentarz