Co prawda mamy jesień i sezon na pyszne malinowe pomidorki już się skończył jednak mam jedno ulubione stoisko warzywno owocowe gdzie jeszcze dostanę te duże, słodkie, czerwone cuda ;). W związku z tym pomyślałam o pysznej rybce w pomidorach na niedzielny obiad. Dostałam świetny przepis od koleżanki z pracy, który natychmiast postanowiłam wypróbować :). Co powiecie na solę w pomidorowym sosie z piekarnika? Zapraszam do wspólnego gotowania!
Czas przygotowania/gotowania: 50 minut
Składniki:
- Sola, filet – ok. 450 g
- Cebulka – duża sztuka
- Pomidory malinowe – trzy duże sztuki
- Żółty ser – ok. 25 dag
- Majonez – dwie stołowe łyżki
- Śmietana 18% – dwie stołowe łyżki
- Mąka do panierowania soli
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Filet z soli opłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy w mące, a następnie smażymy z dwóch stron na oleju z pestek winogron. Cebulę obieramy i drobno kroimy w cieniutkie plasterki. Pomidory malinowe należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Obrane pomidorki kroimy na plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron i wykładamy plastrami pomidorów, które posypujemy cebulką. Na wierzchu układamy kawałki usmażonej ryby, a na rybce układamy ponownie pomidorki. Majonez mieszamy ze śmietaną i smarujemy pomidory. Całość posypujemy startym żółtym serem i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 30 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Do tego dania możecie użyć dowolnie wybranej rybki.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: thejanechannel.com