Jedno z moich ulubionych dań ostatnimi czasy to spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym :). Zresztą nie tylko moje – dzieciaki z moim mężem, 'walczą’ o każdy kęs ;)! Dodatkowo bardzo ważny jest czas przygotowania potrawy, a w tym przypadku muszę Wam powiedzieć, że jest to baaaardzo krótki czas ;). Zachęcam do wypróbowania przepisu na to danie, ponieważ jest nie tylko szybkie ale do tego bardzo smaczne i zdrowe, a jego składniki powszechnie dostępne. Do dzieła kochani ;). A, zapomniałam dodać – to danie sycylijskie!
Czas przygotowania/gotowania: 25 minut
Składniki:
- Makaron spaghetti – opakowanie
- Olej z pestek winogron – około dwie stołowe łyżki
- Cebula – ½ średniej wielkości (może być cukrowa)
- Pomidorki z puszki – około 300 g
- Suszone zioła jak tymianek i oregano – szczypta
- Puszka tuńczyka w oliwie z oliwek – puszka
- Parmezan w kawałku do starcia
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Gotujemy osoloną wodę w garnku i wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obieram i drobno kroimy cebulę w kosteczkę. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, podgrzewamy i wrzucamy cebulkę. Podsmażamy przez kilka minut po czym dodajemy pokrojone pomidorki z puszki. Wszystko chwilę gotujemy na wolnym ogniu i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kiedy sos zrobi się gęsty dodajemy suszone zioła i wrzucamy tuńczyka. Całość mieszamy, czekamy aż tuńczyk się zagrzeje po czym dodajemy makaron. Wszystko jeszcze raz mieszamy i serwujemy z parmezanem.
Uwagi:
Opcjonalnie możecie dodać odrobinę cukru.
Pomidory z puszki możecie zastąpić świeżymi.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: taste.com.au