Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Steki z grillowanego tuńczyka z penne w sosie szpinakowym

BX0404H_Grilled-Tuna-Steaks_s4x3Co powiecie na pyszną grillowaną rybkę na początku jesieni ;)? Ja miałam okazję skosztować niesamowitego grillowanego tuńczyka przy okazji imienin mojego kuzyna w małej knajpce na obrzeżach miasta. Muszę przyznać, że rybka genialnie przyprawiona i natychmiast nabrałam ochoty na przyrządzenie jej w domu. Miałam to szczęście, że mała restauracja w której byliśmy jest knajpką kolegi mojego kuzyna dlatego kucharz zdradził mi swój sekretny przepis ;). Zapraszam wszystkich do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania/gotowania: 35 minut

Składniki:

  • Steki z tuńczyka x 2
  • Makaron penne – ok. 300g
  • Szpinak baby – opakowanie
  • Cebula – średniej wielkości sztuka
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Serek kremowy – opakowanie
  • Gałka muszkatołowa
  • Olej z pestek winogron – dwie stołowe łyżki
  • Cytryna – sztuka
  • Mleko – ½ szklanki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na wstępie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie tak aby był al dente. W tym czasie obieramy czosnek i cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, a cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni i dodajemy baby szpinak. Kiedy szpinak będzie już mięciutki wrzucamy kremowy serek i wlewamy mleko. Dodajemy gałkę muszkatołową, odrobinę skórki z cytryny i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i wrzucamy ugotowany makaron penne. Steki z tuńczyka nacieramy olejem z pestek winogron, przyprawami smażymy na grillowej patelni po kilka minut z każdej strony. Gotowe steki kroimy w paski i układamy na patelni z makaronem i pozostałymi składnikami. Serwujemy z chrupiącym pieczywem na ciepło.

Uwagi:

Do wody na makaron możecie wlać kilka kropel oleju z pestek winogron aby się nie posklejał podczas gotowania!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: foodnetwork.com

Dodaj komentarz