Udało mi się wczoraj dostać na moim ulubionym targu pyszny wiejski twaróg :)! Oczywiście kupuję zazwyczaj taki na wagę, skuszona wiejskim klimatem ale ile w nim 'wiejskości’? Tak naprawdę to nie wiem… . Czasem na nasz targ przyjeżdża kobieta, która ma swoje gospodarstwo (moja sąsiadka jeździ do niej po gęś i jajka) i wiem, że od kupując u niej dostanę 100% wsi 😉 czyli dokładnie to co chcę. Nie wiem jak Wy ale ja potrafię odróżnić wiejski świeżutki twaróg od takiego zwykłego ze sklepu nawet z zamkniętymi oczami! Uradowana tym faktem hehe 😉 postanowiłam dokupić świeżutką makrelę, pęczek koperku, kilka cebulek cukrowych, świeżą chrupiąca bagietkę i popędziłam do domu. Na pewno już wiecie co za przepis Wam dziś zaproponuję ;)? Zapraszam :).
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Kostka świeżego białego twarogu (pełnotłusty)
- Jedna wędzona makrela
- Duża cebula cukrowa
- Śmietana jogurtowa
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Świeża bagietka
- Zimne twarde masełko
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy kostkę białego twarogu, dodajemy łyżkę śmietany i porządnie mieszamy tak długo aż uzyskamy jednolitą gładką masę. Następnie obieramy ze skóry wędzoną makrelę i starannie usuwamy wszystkie ości. Dzielimy na małe kawałki i wrzucamy do miski z twarogiem. Cebulę cukrową kroimy najdrobniej jak potrafimy i dodajemy do miski. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i jeszcze raz dobrze mieszamy aby wszystkie składniki idealnie się połączyły. Naszą chrupiącą bagietkę kroimy na pół, smarujemy twardym zimnym masełkiem i nakładamy naszą pyszną twarogowo rybną pastę. Serwujemy na talerzyku z kubkiem mocnej gorącej czarnej herbaty.
Uwagi:
Jeżeli chcecie zastąpić pełnotłusty twaróg chudym polecam dodać więcej śmietany bo twarożek wyjdzie zbyt suchy! Niektórzy zamiast cebuli dodają pęczek szczypiorku, równie pyszne ;).
Smacznego :).