Ryby słonowodne w Polsce

Świeży wiejski twaróg w połączeniu z pyszną wędzoną makrelą.. pycha!

twarog-pasta-rybna-makrela-rybyswiata-plUdało mi się wczoraj dostać na moim ulubionym targu pyszny wiejski twaróg :)! Oczywiście kupuję zazwyczaj taki na wagę, skuszona wiejskim klimatem ale ile w nim 'wiejskości’? Tak naprawdę to nie wiem… . Czasem na nasz targ przyjeżdża kobieta, która ma swoje gospodarstwo (moja sąsiadka jeździ do niej po gęś i jajka) i wiem, że od kupując u niej dostanę 100% wsi 😉 czyli dokładnie to co chcę. Nie wiem jak Wy ale ja potrafię odróżnić wiejski świeżutki twaróg od takiego zwykłego ze sklepu nawet z zamkniętymi oczami! Uradowana tym faktem hehe 😉 postanowiłam dokupić świeżutką makrelę, pęczek koperku, kilka cebulek cukrowych, świeżą chrupiąca bagietkę i popędziłam do domu. Na pewno już wiecie co za przepis Wam dziś zaproponuję ;)? Zapraszam :).

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Kostka świeżego białego twarogu (pełnotłusty)
  • Jedna wędzona makrela
  • Duża cebula cukrowa
  • Śmietana jogurtowa
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Świeża bagietka
  • Zimne twarde masełko

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy kostkę białego twarogu, dodajemy łyżkę śmietany i porządnie mieszamy tak długo aż uzyskamy jednolitą gładką masę. Następnie obieramy ze skóry wędzoną makrelę i starannie usuwamy wszystkie ości. Dzielimy na małe kawałki i wrzucamy do miski z twarogiem. Cebulę cukrową kroimy najdrobniej jak potrafimy i dodajemy do miski. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i jeszcze raz dobrze mieszamy aby wszystkie składniki idealnie się połączyły. Naszą chrupiącą bagietkę kroimy na pół, smarujemy twardym zimnym masełkiem i nakładamy naszą pyszną twarogowo rybną pastę. Serwujemy na talerzyku z kubkiem mocnej gorącej czarnej herbaty.

Uwagi:

Jeżeli chcecie zastąpić pełnotłusty twaróg chudym polecam dodać więcej śmietany bo twarożek wyjdzie zbyt suchy! Niektórzy zamiast cebuli dodają pęczek szczypiorku, równie pyszne ;).

Smacznego :).

Dodaj komentarz