Ryby słonowodne w Polsce

Szparagi + łosoś = <3

Szparagi + łosoś = <3

Już niebawem doczekamy się maja, a co w związku z tym idzie, na targach warzywno owocowych pojawią się… szparagi! Maj to jeden z moich ulubionych wiosennych miesięcy, ponieważ za oknem robi się zielono, słonecznie i ciepło. W tym roku niestety nie będę miała okazji spędzić w Polsce w maju zbyt wiele czasu, ponieważ wyjeżdżam na wakacje jednak tam gdzie się udaję z pewnością mają pyszne szparagi :). Zanim jednak wyjadę mam nadzieję, że uda mi się skorzystać z polskich szparagów. Jeżeli pogoda dopisze, szparagi powinny zagościć u nas już pod koniec kwietnia! Pamiętajcie, że szparagi to skarbnica witamin i minerałów dlatego jak tylko się pojawią zachęcam do zakupu, a tymczasem zapraszam na pyszną pastę ze szparagami i łososiem.

Czas przygotowania/gotowania: 30 minut

Składniki:

  • Pęczek zielonych lub białych szparagów
  • Mały filet z łososia
  • Olej z pestek winogron
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Śmietana słodka 30% – mały kubek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Parmezan w kawałku do starcia
  • Makaron spaghetti – paczka

Przygotowanie/gotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie podsmażamy na patelni rozgnieciony przez praskę czosnek oraz umytego i pokrojonego na kawałki łososia. Po około pięciu minutach dodajemy obrane i pokrojone szparagi. Wszystko podsmażamy po czym solimy, wlewamy odrobinę wody, przykrywamy i dusimy pod przykryciem aż do momentu, kiedy szparagi będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę, czekamy aż wszystko się zagotuje i dodajemy odcedzony makaron. Posypujemy startym parmezanem.

Uwagi:

Chętni mogą usmażyć łososia, przełożyć go do miski, a na patelni przyrządzić szparagi po czym je zmielić, z powrotem wlać na patelnię, dodać rybkę i dalej wg przepisu ;).

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: lamuscle.com

Dodaj komentarz