Moi drodzy dzisiaj chciałabym Wam zaproponować jedną z moich ulubionych zup – zupa krem ze szparagów z wędzonym łososiem. Tak wiem, że mamy styczeń i nie jest to pora na pyszne szparagi ale z pewnością wśród Was znajdą się szczęśliwcy, którzy podobnie jak ja, zamrozili sobie szparagi w sezonie czyli na przełomie maja i czerwca :). Jeżeli nie zaliczacie się do tej grupy polecam poszukać w dużych sklepach, ponieważ zdarza się, że markety mają w swojej ofercie świeże, zagraniczne szparagi. Zatem przejdźmy do przepisu na bardzo prostą i pyszną zupę krem ze szparagów z łososiem :)!
Czas przygotowania/gotowania: 30 minut
Składniki:
- Szparagi (białe lub zielone) – dwa pęczki
- Śmietana słodka 30% – mały kubek
- Wędzony łosoś w plastrach – opakowanie
- Czosnek – dwa ząbki
- Olej z pestek winogron
- Masło – łyżka stołowa
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Koperek
Przygotowanie:
Szparagi obieramy i kroimy na trzy mniejsze kawałki. Do szerokiego garnka wlewamy olej z pestek winogron. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do garnka. Pokrojone i suche szparagi wrzucamy do garnka z czosnkiem i chwilkę podsmażamy aż czosnek się delikatnie zrumieni. Następnie wlewamy odrobinę wody, solimy i przykrywamy garnek i dusimy kilka minut aż szparagi będą miękkie. Następnie wyciągamy same główki, wlewamy śmietanę i miksujemy. Jeżeli jest taka konieczność dodajemy odrobinę przegotowanej wody. Do miseczki wkładamy pokrojone plastry wędzonego łososia, kilka główek szparagów i wlewamy zupę krem. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy świeżym koperkiem.
Uwagi:
Zdrewniałe końcówki szparagów łamiemy i bardzo grubo obieramy (nie wyrzucamy!).
Obieramy szparagi zaczynając kilka centymetrów od główki.
Smacznego :).
Źródło zdjęć: recipes-plus.com