Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Szparagi, wędzony łosoś i czosnek czyli pyszna zupa krem

cream-asparagus-soup-poached-salmonMoi drodzy dzisiaj chciałabym Wam zaproponować jedną z moich ulubionych zup – zupa krem ze szparagów z wędzonym łososiem. Tak wiem, że mamy styczeń i nie jest to pora na pyszne szparagi ale z pewnością wśród Was znajdą się szczęśliwcy, którzy podobnie jak ja, zamrozili sobie szparagi w sezonie czyli na przełomie maja i czerwca :). Jeżeli nie zaliczacie się do tej grupy polecam poszukać w dużych sklepach, ponieważ zdarza się, że markety mają w swojej ofercie świeże, zagraniczne szparagi. Zatem przejdźmy do przepisu na bardzo prostą i pyszną zupę krem ze szparagów z łososiem :)!

Czas przygotowania/gotowania: 30 minut

Składniki:

  • Szparagi (białe lub zielone) – dwa pęczki
  • Śmietana słodka 30% – mały kubek
  • Wędzony łosoś w plastrach – opakowanie
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Olej z pestek winogron
  • Masło – łyżka stołowa
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Koperek

Przygotowanie:

Szparagi obieramy i kroimy na trzy mniejsze kawałki. Do szerokiego garnka wlewamy olej z pestek winogron. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do garnka. Pokrojone i suche szparagi wrzucamy do garnka z czosnkiem i chwilkę podsmażamy aż czosnek się delikatnie zrumieni. Następnie wlewamy odrobinę wody, solimy i przykrywamy garnek i dusimy kilka minut aż szparagi będą miękkie. Następnie wyciągamy same główki, wlewamy śmietanę i miksujemy. Jeżeli jest taka konieczność dodajemy odrobinę przegotowanej wody. Do miseczki wkładamy pokrojone plastry wędzonego łososia, kilka główek szparagów i wlewamy zupę krem. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy świeżym koperkiem.

Uwagi:

Zdrewniałe końcówki szparagów łamiemy i bardzo grubo obieramy (nie wyrzucamy!).

Obieramy szparagi zaczynając kilka centymetrów od główki.

Smacznego :).

Źródło zdjęć: recipes-plus.com

Dodaj komentarz