Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Szparagi z wędzonym łososiem i kremowym serkiem

szparagi z łososiemTym razem chcę podać Wam przepis na coś lekkiego. Ostatnio było sporo przepisów z mięskiem i to całkiem obfitych dlatego tym razem będzie bardzo wiosennie i wyjątkowo mało kalorycznie. Mój dzisiejszy przepis jest idealny pod postaci przystawki ale nie tylko. Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Nie wiem czy wiecie ale maj to miesiąc… szparag dlatego polecam wykorzystać go maksymalnie. Szparagi są bardzo zdrowe, niesamowicie smaczne, a w połączeniu z łososiem to po prostu… niebo w gębie ;)! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Dwa pęczki zielonych szparag
  • Dwa opakowania wędzonego łososia w plastrach
  • Serek kremowy
  • Olej z pestek winogron
  • Cytryna
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Szparagi opłukujemy pod zimną wodą, odłamujemy końcówki i gotujemy aż będą miękkie. Ugotowane szparagi odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone szparagi zawijamy pojedynczo w plaster wędzonego łososia, który jest posmarowany kremowym serkiem. Tak przygotowane szparagi układamy obok siebie, skrapiamy sokiem z cytryny, olejem z pestek winogron oraz przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy na zimno z białym winem.

Uwagi:

Mięsożernym polecam zamienić plastry wędzonego łososia na plastry wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej!

Wybierajcie cienkie zielone szparagi o wilgotnych końcówkach.

Odłamane końcówki proponuję obrać nożykiem z wierzchniej warstwy i ugotować z pozostałymi szparagami. Dzięki temu zabiegowi szparagi nie będą łykowate.

Zielone szparagi możecie zamienić na białe ale musiscie pamiętać aby je dobrze obrać!

Smacznego :).

Dodaj komentarz