Tym razem chcę podać Wam przepis na coś lekkiego. Ostatnio było sporo przepisów z mięskiem i to całkiem obfitych dlatego tym razem będzie bardzo wiosennie i wyjątkowo mało kalorycznie. Mój dzisiejszy przepis jest idealny pod postaci przystawki ale nie tylko. Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Nie wiem czy wiecie ale maj to miesiąc… szparag dlatego polecam wykorzystać go maksymalnie. Szparagi są bardzo zdrowe, niesamowicie smaczne, a w połączeniu z łososiem to po prostu… niebo w gębie ;)! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Dwa pęczki zielonych szparag
- Dwa opakowania wędzonego łososia w plastrach
- Serek kremowy
- Olej z pestek winogron
- Cytryna
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Szparagi opłukujemy pod zimną wodą, odłamujemy końcówki i gotujemy aż będą miękkie. Ugotowane szparagi odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone szparagi zawijamy pojedynczo w plaster wędzonego łososia, który jest posmarowany kremowym serkiem. Tak przygotowane szparagi układamy obok siebie, skrapiamy sokiem z cytryny, olejem z pestek winogron oraz przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy na zimno z białym winem.
Uwagi:
Mięsożernym polecam zamienić plastry wędzonego łososia na plastry wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej!
Wybierajcie cienkie zielone szparagi o wilgotnych końcówkach.
Odłamane końcówki proponuję obrać nożykiem z wierzchniej warstwy i ugotować z pozostałymi szparagami. Dzięki temu zabiegowi szparagi nie będą łykowate.
Zielone szparagi możecie zamienić na białe ale musiscie pamiętać aby je dobrze obrać!
Smacznego :).