Ryby słonowodne w Polsce

Szybkie śledzie w śmietanie na kanapki

sledzie na szybkoChodzą ostatnio za mną śledzie w kwaśnej śmietanie. Mój mąż śmiał się, że w takim razie może powiększy nam się rodzinka ale trochę zmroziłam go spojrzeniem. Mamy wspaniałą dwójkę i myślę, że póki co, wystarczy ;). Dwa dni marudziłam o tych śledziach więc dzisiaj mąż zrobił mi niespodziankę i przywiózł śledzie do domu! Niby wyszedł pod pretekstem tankowania na stacji benzynowej… . Kochany jest, nie ;)? Oczywiście nie miałam zamiaru siedzieć długo w kuchni więc postanowiłam przyrządzić je w ekspresowym tempie i powiem Wam, że całkiem nieźle mi to wyszło! Spędziłam w kuchni może dziesięć minut :). Tak więc na kolację były dzisiaj u nas pyszne śledzie w kwaśnej śmietanie, z cebulką i szczypiorkiem. Jeżeli nie macie pomysłu na coś pysznego, zapraszam do przepisu :).

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • Dwa słoiki marynowanych śledzi
  • Kwaśna śmietana – 250ml
  • Ocet winny – dwie łyżki
  • Cukier – ½ łyżeczki
  • Czerwona cebula
  • Pęczek szczypiorku
  • Świeże chrupiące pieczywo z masełkiem

Przygotowanie:

Odsączamy śledzie z zalewy, usuwamy widoczne ości, kroimy na 2 cm paski i układamy na półmisku. Do miseczki wlewamy śmietanę, cukier, dwie łyżki octu winnego i mieszamy aż do momentu rozpuszczenia cukru. Przygotowanym sosem polewamy śledzie. Wierzch posypujemy drobno pokrojoną cebulką i poszatkowanym szczypiorkiem. Serwujemy na zimno obok chrupiącego pieczywa z zimnym masełkiem.

Uwagi:

Cebulkę możecie wrzucić do sosu wcześniej.

Smacznego :).

Dodaj komentarz