Chodzą ostatnio za mną śledzie w kwaśnej śmietanie. Mój mąż śmiał się, że w takim razie może powiększy nam się rodzinka ale trochę zmroziłam go spojrzeniem. Mamy wspaniałą dwójkę i myślę, że póki co, wystarczy ;). Dwa dni marudziłam o tych śledziach więc dzisiaj mąż zrobił mi niespodziankę i przywiózł śledzie do domu! Niby wyszedł pod pretekstem tankowania na stacji benzynowej… . Kochany jest, nie ;)? Oczywiście nie miałam zamiaru siedzieć długo w kuchni więc postanowiłam przyrządzić je w ekspresowym tempie i powiem Wam, że całkiem nieźle mi to wyszło! Spędziłam w kuchni może dziesięć minut :). Tak więc na kolację były dzisiaj u nas pyszne śledzie w kwaśnej śmietanie, z cebulką i szczypiorkiem. Jeżeli nie macie pomysłu na coś pysznego, zapraszam do przepisu :).
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- Dwa słoiki marynowanych śledzi
- Kwaśna śmietana – 250ml
- Ocet winny – dwie łyżki
- Cukier – ½ łyżeczki
- Czerwona cebula
- Pęczek szczypiorku
- Świeże chrupiące pieczywo z masełkiem
Przygotowanie:
Odsączamy śledzie z zalewy, usuwamy widoczne ości, kroimy na 2 cm paski i układamy na półmisku. Do miseczki wlewamy śmietanę, cukier, dwie łyżki octu winnego i mieszamy aż do momentu rozpuszczenia cukru. Przygotowanym sosem polewamy śledzie. Wierzch posypujemy drobno pokrojoną cebulką i poszatkowanym szczypiorkiem. Serwujemy na zimno obok chrupiącego pieczywa z zimnym masełkiem.
Uwagi:
Cebulkę możecie wrzucić do sosu wcześniej.
Smacznego :).