Mój dzisiejszy przepis to propozycja dla leniwych ;). Oczywiście danie jest genialne, ponieważ w przypadku mojej kuchni, szybko wcale nie znaczy 'słabo’! Zawsze, kiedy nie mam czasu, a muszę przygotować dobry obiad, który będzie smakował nie tylko mi i mężowi ale również moim dzieciakom, przyrządzam jedną z naszych ulubionych past :). Przepis jest banalnie prosty, a danie jest bardzo smaczne. Zanim jednak przejdę do przepisu chciałabym uczulić wszystkich, że mój przepis zawiera czosnek (duuuuużo czosnku) dlatego jeżeli ktoś chciałby przyrządzić ten makaron i zastąpić czosnek inną przyprawą – to nie będzie to samo. W tym przepisie główną rolę odgrywa właśnie czosnek dlatego jego obecność jest konieczna i nie może być niczym zastąpiony ;). Zapraszam do wspólnego gotowania!
Czas przygotowania/gotowania: 15 minut
Składniki:
- Łosoś wędzony w plastrach – opakowanie
- Czosnek – cztery ząbki
- Przyprawa – papryczki peperoncino (ostre)
- Parmezan w kawałku do starcia
- Olej z pestek winogron
- Makaron spaghetti – opakowanie
- Sól morska
Przygotowanie:
W garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. W tym czasie obieramy czosnek, wlewamy olej z pestek winogron na patelnię i przeciskamy czosnek przez praskę. Smażymy aż się delikatnie zarumieni i ściągamy z gazu. Wsypujemy szczyptę przyprawy – zmielone papryczki peperoncino. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię, dobrze mieszamy i dopiero dodajemy starty parmezan oraz pocięte kawałki wędzonego łososia.
Uwagi:
Uważajcie aby nie przypalić czosnku!
Pastę możecie posypać ulubionymi, świeżymi ziołami.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: simplyrecipes.com