Co powiecie na połączenie łososia z… pieczarkami?! Mieliście okazję próbować pastę w takim wydaniu? Ja tak i muszę powiedzieć, że to genialne połączenie! Kilka dni temu byłam u koleżanki na babskim wieczorku. Cudowny wieczór w doborowym towarzystwie, a do tego winko i dużo pysznego jedzenia. Dwa rodzaje wina i pyszna pasta pieczarkowo-łososiowa, a do tego cały stół smacznych przekąsek. W związku z tym, że makaron był wyjątkowo smaczny natychmiast poprosiłam o przepis. Wypróbowałam go dokładnie dzień później w domku – moja rodzinka jest zachwycona i właśnie dlatego postanowiłam podać go i Wam :). Do dzieła kochani!
Tagliatelle z łososiem przepis
Czas przygotowania/gotowania: 25 minut
Składniki:
- Filet z łososia – około 300 g
- Pieczarki – kilka sztuk
- Cebula cukrowa – jedna duża sztuka
- Śmietana słodka 30% – mały kubeczek
- Makaron tagliatelle – opakowanie
- Parmezan w kawałku do starcia
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
- Masło – trzy stołowe łyżki
Przygotowanie/gotowanie:
Cebulkę obieramy i bardzo drobno kroimy w kosteczkę. Pieczarki również obieramy, kroimy na grubsze plasterki i wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym masełkiem. Podsmażamy je aż zrobią się miękkie i dodajemy cebulkę oraz łyżkę oleju z pestek winogron. Łososia myjemy, osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pieczarek. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po około 10 minutach wlewamy śmietanę, przyprawiamy i czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec wrzucamy makaron oraz wsypujemy pół szklanki startego parmezanu i mieszamy.
Uwagi:
Proponuję podać pastę posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem!
Smacznego :).
Zobacz inne przepisy z łososiem
Już wkrótce przepisy na:
- tagliatelle z łososiem i szpinakiem
- tagliatelle z łososiem i suszonymi pomidorami
- tagliatelle z łososiem i brokułami
- tagliatelle z łososiem i pomidorami
Źródło ikony wpisu: recipeshubs.com