Ryby słonowodne w Polsce

Tajska zupa rybna

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu tajska zupa rybna doskonale syci i jednocześnie nie pozostawia uczucia tłustości i przepełnienia po posiłku.

Dzięki obecności wielu azjatyckich przypraw i składników dań kuchni tajskiej w naszych sklepach (nawet dyskonty oferują czasowe tygodnie smakowe dedykowane Azji i jej przysmakom!), można niemal bez żadnego problemy kupić ryżowy makaron Chow Mein oraz sos rybny, dwa kluczowe obok ryby składniki naszej tajskiej zupy.

Czym wyróżnia się kuchnia azjatycka spośród setek innych kuchni świata? Przede wszystkim jest bardzo wyrazista w smaku, nie ma tam miejsca dla nijakości, łagodności i delikatności. Jemy ostro, smacznie, z wyrazistymi, konkretnymi smakami. Króluje w niej szafran, kurkuma, kolendra, bazylia, curry oraz niezliczone ilości soku z cytrysów, suszona trawa cytrynowa i oczywiście świeży imbir.

Poniżej przedstawiam bazowy przepis na tajską zupę rybną – można go rozszerzać, dodając podprażone na patelni krewetki, kalmara i kawałki bambusa. Jeśli zupa ma być podawana dzieciakom, to wówczas warto ją nieco złagodzić, dodając puszkę pomidorów (np. pozbawionych skórki pelati).

Tajska zupa rybna – przepis

Drukuj
tajska zupa rybna

Tajska upa rybna

Danie Zupa
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowanie 15 minut
Czas przygotowania 25 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 315 kcal

Składniki

  • 600 gram filetów z miruny
  • 1 opakowanie makaronu Chow Mein
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • sos sojowy
  • 1 sztuka średniej wielkości cebuli
  • 4 szt ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • 1 średnia papryka
  • 1 opakowanie przyprawa curry lub gotowa pasta curry
  • 1 łyżka cukru cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu, trawy cytrynowej, kolendry
  • 1 szt limonki

Instrukcje

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać zimną woda i odstawić do ostygnięcia. 

  2. Filety z ryby umyć po bieżącą woda, pokroić na 5cm kawałki i osuszyć. 

  3. W garnku usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek, dodać pastę curry, starty imbir, przyprawy (cukier, trawę cytrynową oraz 2 łyżeczki curry), sok z limonki i pokrojoną paprykę. Chwilę poddusić (ok. 2-3 minut). 

  4. Do garnka wlać bulion oraz całą puszkę mleczka kokosowego. Gdy zupa się zagotuje, wtedy dodajemy pokrojone filety z miruny i gotujemy na małym ogniu pod przykrywką ok. 10 minut. Jeśli zupa nie jest wystarczająco słona, to wówczas dodajemy do niej kilka kropli sosu sojowego. 

  5. Podajemy z makaronem, szczodrze posypując na wierzchu świeżo pokrojoną kolendrą. 

Notatki

Do zupy można dodać także pokrojone kawałki grzybów Mun oraz liście limonki, jeśli uda się je kupić.

Mirunę można zastąpić każdym gatunkiem białej ryby, np. dorszem, mintajem, solą lub halibutem.