Tarty to coś czego raczej nie robię zbyt często. Dlaczego? Otóż nigdy nie wychodziły mi zbyt dobre albo przynajmniej nie były takie jakie myślałam, że będą ;). Oczywiście moja rodzinka wcale się z tym nie zgadza i zawsze proszą mnie abym przygotowała na obiad jakąś tartę. Zazwyczaj wtedy przygotowuję tartę łososiową bowiem mam jeden prosty przepis, który trudno zepsuć ;). Swoją drogą nie mam pojęcia dlaczego tarty w moim wydaniu nie są tak dobre jak być powinny. Staram się trzymać przepisu i chyba obejrzałam setki nagrań w internecie jak przygotować idealną tartę. Niestety, widocznie tarty nie są mi pisane ;). No, może poza tą jedną dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu! Skoro ta mi wychodzi to Wam z pewnością też wyjdzie :). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania/gotowania: 85 minut
Składniki:
- Mąka pszenna – 1 i ½ szklanki
- Masło – 125 g
- Jajko – sztuka
- Starty ser mozzarella – 100 g
- Szpinak 'baby’ – szklanka
- Filet z łososia – około 500 g
- Cebula dymka – sześć sztuk
- Koperek – dwie stołowe łyżki
- Jajka do farszu – dziesięć sztuk
- Gęsta śmietana – ½ szklanki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Mąkę mieszamy z ¼ łyżeczki soli oraz z masłem za pomocą miksera. Dodajemy jajko, a następnie zagniatamy ciasto rękami. Formujemy placek o grubości około 3 cm, zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Zimne ciasto wkładamy między dwie warstwy papieru do pieczenia by następnie je rozwałkować. Ponownie wstawiamy do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy ciasto (obciążone ryżem na papierze). Pieczemy przez 15 minut, wyciągamy, pozbywamy się papieru z ryżem i pieczemy jeszcze pięć minut. Upieczone ciasto posypujemy mozzarellą, szpinakiem i łyżką koperku. Jajka należy roztrzepać ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku i wylewamy na tartę. Układamy kawałki łososia i posypujemy serem. Pieczemy przez około 35 minut. Serwujemy z koperkiem.
Uwagi:
Chętni mogą posypać wierzch upieczonej tarty parmezanem.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: bbcgoodfood.com