Lubicie tarty? Ja i cała moja rodzinka, uwielbiamy! Największą zaletą tarty jest to, że za każdym razem może być inna. Dowolność w wyborze składników do farszu jest ogromna :). Pozwólcie, że dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na swoją ukochaną tartę z łososiem i szpinakiem. Pyszna, idealnie się sprawdzi w momencie, kiedy zależy Wam by zaserwować gościom coś ciekawego, „z górnej półki” ;). Do dzieła kochani!
Tarta z łososiem
Składniki
- 1 mały filet z łososia
- 1 opakowanie baby szpianku
- 1 tarta
- sos beszamelowy
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- olej z pestek winogron
- parmezan
Instrukcje
-
Ciasto na tartę przygotowujemy według sprawdzonego sposobu. To nic trudnego dlatego nie będę podawać przepisu. Najważniejsze by je upiec, a następnie ostudzić spód.
-
Szpinak myjemy pod zimną wodą, a następnie osuszyć, np. za pomocą tzw. wirówki do sałat. Odrywamy łodyżki (chyba, że to „bejbi” szpinak) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy ładnie zwiędnie, ściągamy z ognia i studzimy.
-
Filet z łososia opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy, a następnie skrapiamy olejem z pestek winogron i gotujemy na parze tak by go nie wysuszyć. Pod koniec przyprawiamy solą himalajską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
-
Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu beszamelowego ale to również pozostawiam Wam. W mojej opinii najlepszy jest najprostszy przepis czyli ten na bazie mleka i mąki.
-
Ostatnim krokiem jest faszerowanie tarty. Na spód układamy pocięte kawałki ostudzonego łososia, naprzemiennie ze szpinakiem podlanym sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy świeżo startym grana padano. Zapiekamy około 30 minut.
Uwagi:
Chętni mogą dodać odrobinę czosnku.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: healthinspirations.net