Ryby słonowodne w Polsce

Tatar z łososia surowego – przepis

Chociaż moją specjalnością są dania główne, których głównymi bohaterami są ryby i owoce morza, tym razem chciałam Wam przedstawić mój przepis na tatar z łososia surowego. W Internecie na pewno znajdziecie podobne przepisy – co więc sprawia, że mój jest wyjątkowy? Wypróbujcie i przekonajcie się sami 😉 Zapraszam do mojej kuchni!

Tatar z łososia surowego dobry na każdą okazję!

Zgadza się! Tatar to doskonała i pożywna przekąska, która świetnie sprawdzi się podczas upałów, kiedy mamy ochotę jedynie na zimne dania, zupy, sałatki i sok. Przecież nikt nie powiedział, że obiad to jedynie „zupa i drugie” 😉 Czasem warto poeksperymentować i zobaczyć, że kuchnie świata to nie tylko specjalność drogich restauracji 😉 Ale, wracajmy do głównego tematu. Przepis na tatara z łososia znajdziecie na końcu mojego wpisu. Zacznijmy od przygotowania składników!

tatar z łososia

Co będzie potrzebne?

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście sam łosoś. Będziemy podawać go na surowo, dlatego tak ważne jest sprawdzenie, skąd pochodzi kupiona przez nas ryba. Jeśli, tak jak ja, macie swojego sprawdzonego sprzedawcę, nie będzie żadnego problemu. Można też udać się do większych marketów, które znane są z oferowanych produktów najwyższej jakości. Jeśli jednak kupimy łososia  w przypadkowym miejscu, w podejrzanie niskiej cenie, lepiej zdecydujmy się na podanie pieczonej lub grillowanej ryby. Przepisy kulinarne na te dania również znajdziecie na moim blogu 😉

Potrzebne nam będą: cebula dymka, kapary, korniszony, koperek, sok z cytryny oraz przyprawy (sól, pieprz). Łososia, korniszony oraz cebulę należy pokroić w drobną kostkę. A jajka? Jeśli macie ochotę, to możecie je dodać 😉 Ja w przypadku tatara z surowej ryby wolę z nich zrezygnować. Przygotowani? No to możemy zaczynać nasze kulinarne wojaże, które zajmą nam około 20 minut 😉

Drukuj
tatar z łososia surowego

Tatar z łososia surowego - przepis

Składniki

  • 450 gram filetów z łososia
  • 3 cebule dymki
  • łyżka kaparów
  • 2 korniszony
  • pęczek świeżego koperku
  • cytryna
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypiorek
  • szparagi

Instrukcje

  1. Jeżeli kupiliście łososia ze skórką, za pomocą ostrego noża musicie ją ściągnąć. 

  2. Opłukujemy filet, osuszamy ręcznikiem papierowym i bardzo – bardzo drobno kroimy! Filet z łososia musi mieć konsystencję mielonego mięsa.

  3. Do poszatkowanego fileta z łososia dodaj dwie, drobno pokrojone w kosteczkę cebule, korniszonki i łyżką drobno pokrojonych kaparów.

  4. Całość mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

  5. Befsztyk tatarski ze świeżego łososia posypujemy koperkiem. 

  6. Serwujemy na chrupiącym, świeżym pieczywie.

Uwagi:

Jak pewnie zauważyliście, w składnikach i na zdjęciach widać jeszcze szparagi i szczypiorek. Ja uwielbiam to połączenie łososia z zielonymi warzywami 😉 Dajcie znak, jakie zestawienie jest Waszym zdaniem najlepsze!

Chętnym, którzy mają problem z bardzo drobnym poszatkowaniem ryby, polecam użyć maszynki do mielenia mięsa.

Jeżeli jesteście fanami tuńczyka, możecie spokojnie zastąpić nim łososia.

Smacznego :).