Ryby słonowodne w Polsce

Tatar z ryby słonowodnej

ryba-slonowodna-rybyswiata-pl.Na moim blogu zazwyczaj podaję przepisy na bazie ryb słonowodnych i tak też będzie tym razem ;). W końcu mieszkam nad morzem i ryby słonowodne to u nas nie jest rzadkość. Pisałam niedawno, że zakupiłam świetną książkę kucharską i znalazłam jeden przepis, którym bardzo chciałam się z Wami podzielić :). Jest to bardzo szybkie i proste danie w przygotowaniu więc powinno spodobać się wszystkim. Nawet laikom kuchennym ;). Przepis ten opiera się na wspaniałej i bardzo zdrowej słonowodnej rybce jaką jest śledzik, a dokładniej na filetach śledziowych. Perfekcyjna i bardzo smaczna przekąska na imprezę! Plusem tego dania jest także to, że filety można dostać bez żadnego problemu w całej Polsce niezależnie od miejsca zamieszkania ;). Mam nadzieję, że spodoba Wam się mój nowy przepis (jest naprawdę pyszny!!!) i skusicie się na jego przygotowanie, a więc do roboty!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Opakowanie filetów śledziowych (wybrałam te Super Fish)
  • Jedna cebula
  • Pół cytryny
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Dwie łyżki oleju z pestek winogron

Do dekoracji:

  • Pół limonki
  • Pół cytryny
  • Duża łyżka zielonych oliwek
  • Łyżeczka czarnych oliwek
  • Jedna spora cebula
  • Jeden konserwowy ogórek
  • Natka świeżego koperku

Przygotowanie:

Śledzie wyciągamy z opakowania, odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Obieramy cebulę i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Sparzoną cebulę odkładamy do miseczki aby wystygła. Do salaterki wrzucamy nasze pokrojone filety śledziowe, dorzucamy cebulkę i mieszamy. Dodajemy sok z połowy cytryny, przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wlewamy olej z pestek winogron. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki aby nasz tatar porządnie się schłodził. Serwujemy małe porcje przystrojone cytryną, limonką, ogórkiem i świeżą gałązką koperku.

Uwagi:

Pamiętajmy aby przed dekoracją tatara sparzyć i porządnie wyszorować cytrynę i limonkę. Jeżeli nie chcemy dekoracji albo nie mamy czasu możemy też serwować tatara na desce z razowym pieczywem i liśćmi sałaty.

Smacznego :).

Dodaj komentarz