Ryby słonowodne w Polsce

Tilapia w parmezanowej panierce

tilapia z solą morskąWyobraźcie sobie, że moja kochana Babcia zadzwoniła do mnie z pytaniem o jakiś sprawdzony przepis na tilapię. Zależało Jej aby był bardzo prosty (jak wiecie moja specjalność) ale trochę 'awangardowy’. Babcia zaprosiła gości na niedzielny obiad i chciała ich zaskoczyć czymś ciekawym. Od razu nasunął mi się genialny pomysł, który postanowiłam sama wykorzystać ;). Tilapia w chrupiącej panierce.. parmezanowej! Danie proste, bardzo szybkie i w wykonaniu niczym nie odbiegające od standardowej smażonej czy pieczonej rybki, a w smaku kolosalna różnica :). Oczywiście poprosiłam Babcię by zostawiła mi kawałek abym mogła porównać nasze kulinarne popisy! Zapraszam Was do przepisu.

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Dwa filety z tilapii
  • Jajko do panierki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Bułka tarta (ok. pół szklanki)
  • Olej z pestek winogron
  • Mąka
  • Łyżka masła
  • Kawałek parmezanu do starcia
  • Cytryna

Przygotowanie:

Przygotowujemy panierkę. W tym celu łączymy ok. pół szklanki startego parmezanu z bułką tartą, solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i łyżeczką startej na tarce skórki od cytryny. Przygotowujemy rozmrożoną tilapię do panierowania. Opłukujemy, osuszamy i posypujemy solą morską. Gotową tilapię maczamy w mące i jajku, a następnie w przygotowanej panierce. Tilapię wrzucamy do rozgrzanego na 220 stopni piekarnika. Pieczemy przez około piętnaście minut. Serwujemy z ziołowo jogurtowym sosem i gotowanymi warzywami.

Uwagi:

Jeżeli chcemy, możemy zamiast w piekarniku usmażyć rybę na patelni. Pamiętajmy aby naczynie żaroodporne posmarować olejem z pestek winogron aby zapobiec przypaleniu ryby. Jeżeli nie dostaniecie parmezanu w kawałku, który możecie zetrzeć, proponuję kupić już starty w opakowaniu. Jeżeli nie macie soli morskiej możecie użyć zwykłej.

Smacznego :).

Dodaj komentarz