Ryby słonowodne w Polsce

Tołpyga w kremowym sosie

il_340x270.786011091_sbq4Moja dzisiejsza propozycja to pyszna tołpyga z warzywami w genialnym kremowym sosie. Danie to miałam okazję jeść dawno temu u mojej cioci. Rybka w połączeniu z sosem była tak smaczna, że poprosiłam ciocię o przepis. Nie było łatwo bo ciocia chyba nie bardzo chciała dzielić się swoimi kulinarnymi sekretami ale nie odpuszczałam i w końcu się udało ;). Oczywiście jak to zawsze mówię – z przyjemnością podzielę się tym przepisem z Wami bo jest tego wart! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :)!

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

  • Tołpyga ze skórą – około 400 g
  • Marchewki – dwie średniej wielkości sztuki
  • Por – duża sztuka
  • Cytryna – cztery plasterki
  • Ocet balsamiczny – łyżka stołowa
  • Świeża kolendra – ½ łyżeczki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Sos:

  • Bulion warzywny – litr
  • Masło – dwie stołowe łyżki
  • Mąka – dwie łyżeczki
  • Sok z ½ cytryny
  • Żółtko
  • Śmietana kremówka – ½ szklanki
  • Cukier – szczypta
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos z oleju z pestek winogron, octu i świeżej kolendry. Filety rybne opłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy rybę wcześniej przygotowaną marynatą i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na wierzchu kładziemy plasterki cytryny i wkładamy filety do lodówki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Obranego pora kroimy w talarki i łączymy z marchewką. Wyciągamy rybę z lodówki i na każdy kawałek kładziemy warzywa. Pieczemy tołpygę w 180 stopniach przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. W garnuszku topimy masło, dodajemy mąkę i mieszamy tak długo aż sos ładnie się zarumieni. Dodajemy gorący bulion, cukier, przyprawy i sok z cytryny. Na koniec wlewamy śmietanę i żółtko. Sos mieszamy i polewamy nim upieczoną rybkę.

Uwagi:

Uważajcie aby nie zagotować sosu jak dodacie śmietanę kremówkę!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: etsy.com

Dodaj komentarz