Moja dzisiejsza propozycja to pyszna tołpyga z warzywami w genialnym kremowym sosie. Danie to miałam okazję jeść dawno temu u mojej cioci. Rybka w połączeniu z sosem była tak smaczna, że poprosiłam ciocię o przepis. Nie było łatwo bo ciocia chyba nie bardzo chciała dzielić się swoimi kulinarnymi sekretami ale nie odpuszczałam i w końcu się udało ;). Oczywiście jak to zawsze mówię – z przyjemnością podzielę się tym przepisem z Wami bo jest tego wart! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :)!
Czas przygotowania/gotowania: 40 minut
Składniki:
- Tołpyga ze skórą – około 400 g
- Marchewki – dwie średniej wielkości sztuki
- Por – duża sztuka
- Cytryna – cztery plasterki
- Ocet balsamiczny – łyżka stołowa
- Świeża kolendra – ½ łyżeczki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Sos:
- Bulion warzywny – litr
- Masło – dwie stołowe łyżki
- Mąka – dwie łyżeczki
- Sok z ½ cytryny
- Żółtko
- Śmietana kremówka – ½ szklanki
- Cukier – szczypta
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos z oleju z pestek winogron, octu i świeżej kolendry. Filety rybne opłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy rybę wcześniej przygotowaną marynatą i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na wierzchu kładziemy plasterki cytryny i wkładamy filety do lodówki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Obranego pora kroimy w talarki i łączymy z marchewką. Wyciągamy rybę z lodówki i na każdy kawałek kładziemy warzywa. Pieczemy tołpygę w 180 stopniach przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. W garnuszku topimy masło, dodajemy mąkę i mieszamy tak długo aż sos ładnie się zarumieni. Dodajemy gorący bulion, cukier, przyprawy i sok z cytryny. Na koniec wlewamy śmietanę i żółtko. Sos mieszamy i polewamy nim upieczoną rybkę.
Uwagi:
Uważajcie aby nie zagotować sosu jak dodacie śmietanę kremówkę!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: etsy.com