Co powiecie na pyszną, zdrową przekąskę z łososiem w roli głównej :)? Od jakiegoś czasu 'chodziła za mną’ tortilla pszenna więc w końcu postanowiłam ją przyrządzić. Oczywiście jak to bywa w mojej kuchni, kurczaka zastąpiłam świeżym łososiem, a sałatkę z białej kapusty z majonezem zastąpiłam pysznym awokado i kremowym serkiem. Posiłkowałam się przepisami, które znalazłam w sieci jednak finalna wersja jest moja. Warto spróbować bo założę się, że taka tortilla będzie Wam smakowała tak bardzo jak mi i mojej rodzince :)! Na koniec dodam tylko, że jest to danie ekspresowe ;). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania/gotowania: 15 minut
Składniki:
- Tortilla pszenna – kilka placków
- Filet z łososia – mały kawałek
- Awokado miękkie – sztuka
- Kremowy, ulubiony serek – opakowanie
- Sok z cytryny – łyżka stołowa
- Pęczek świeżego koperku – trzy stołowe łyżki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
- Czosnek – ząbek
Przygotowanie:
Filet z łososia opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy na małe cienkie paseczki. Przyprawiamy solą morską i smażymy na patelni grillowej na oleju z pestek winogron. Placki pszennej tortilli rozwijamy i smarujemy ulubionym, kremowym serkiem. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obieramy ząbek czosnku, przeciskamy przez praskę i łączymy z obranym i pogniecionym awokado. Tak przygotowaną pastę rozsmarowujemy na tortilli, a następnie nakładamy usmażonego łososia. Wszystko posypujemy świeżym koperkiem i zawijamy. Serwujemy na zimno z ulubionym sosem.
Uwagi:
Świeżego łososia możecie zastąpić wędzonym!
Chętnym proponuję podgrzać tortille w piekarniku.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: debazaar.nl