Jak pewnie sami zauważyliście, ostatnimi czasy na blogu pojawiły się wpisy na dania z… tuńczykiem :). Mam nadzieję, że podobnie jak ja, bardzo lubicie tą rybkę i moje propozycje trafiają w Wasz gust! Tuńczyk to ryb, którą stosunkowo łatwo i szybko przyrządzić. Oczywiście mam tu na myśli tuńczyka z puszki w sosie własnym lub w oliwie z oliwek. W moim domu tuńczyk z puszki ląduje średnio na talerzu raz na dwa tygodnie. Pomimo, że bardzo go lubię, należy pamiętać aby nie pojawiał się w codziennym menu! Dlaczego? Niestety tuńczyk lubi gromadzić w sobie metale ciężkie, które są bardzo toksyczne dla ludzi. Oczywiście tuńczyk z pewnego źródła jest nieszkodliwy jednak raz na tydzień to idealne proporcje jeżeli zależy nam na bogatej i zróżnicowanej diecie :). Zatem dzisiaj zapraszam na pyszną pastę na pieczywo z tuńczyka i białego sera!
Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
- Tuńczyk w oliwie z oliwek – puszka
- Biały ser śmietankowy – kostka
- Pęczek szczypiorku
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Do salaterki wrzucamy tuńczyka oraz dodajemy biały ser. Pęczek szczypiorku dobrze myjemy pod zimną wodą, osuszamy i drobniutko kroimy. Pokrojony szczypiorek wrzucamy do sera i tuńczyka, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze mieszamy aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Tak przygotowaną pastą smarujemy świeże, chrupiące pieczywko.
Uwagi:
Szczypiorek możecie zamienić na małą, czerwoną cebulkę!
Chętnym polecam dodać jajko, które gotujemy na twardo i kroimy w drobną kosteczkę.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: pinterest.com