Tym razem będzie lekko, smacznie i zdrowo :). Na szczęście moja jesienna chandra odeszła w zapomnienie dlatego postanowiłam przyrządzić coś pysznego co przypomni mi wiosnę ;). Zapraszam dzisiaj wszystkich na genialną sałatkę z tuńczykiem! Sałatka jest na tyle prosta i szybka w przygotowaniu, że z pewnością przepis Wam się spodoba. Do dzieła moi drodzy!
Czas przygotowaniu: 10 minut
Składniki:
- Tuńczyk w oleju – puszka
- Mix sałat – roszponka, rukola
- Baby szpinak – paczka
- Kukurydza – puszka
- Feta – kostka
Sos:
- Olej z pestek winogron – trzy stołowe łyżki
- Ząbek czosnku
- Ulubione zioła – dwie łyżeczki
- Ocet balsamiczny – dwie łyżeczki
- Miód płynny – łyżeczka
Przygotowanie:
Na wstępie polecam najpierw przygotować sos tak aby składniki się 'przegryzły’, a sos schłodził w lodówce. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami. Wszystkie dobrze mieszamy i gotowy sos odstawiamy do lodówki. Do dużej salaterki wrzucamy mix sałat oraz baby szpinak. Jeżeli sałata i szpinak tego wymaga, pamiętajcie aby go umyć, a następnie osuszyć! Otwieramy tuńczyka, dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do salaterki. Dodajemy także puszkę odsączonej kukurydzy oraz pokrojony w drobną kostkę ser feta. Wszystkie składniki sałatki mieszamy, a następnie polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatkę serwujemy z chrupiącymi, czosnkowymi grzankami na ciepło, które możecie podać z pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Uwagi:
Do sałatki możecie użyć dowolnie wybranych – Waszych ulubionych składników.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: roxyskitchen.com