Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Tuna salad

Quick-and-Easy-Salad-with-Tuna-and-Corn-4-634x360Tym razem będzie lekko, smacznie i zdrowo :). Na szczęście moja jesienna chandra odeszła w zapomnienie dlatego postanowiłam przyrządzić coś pysznego co przypomni mi wiosnę ;). Zapraszam dzisiaj wszystkich na genialną sałatkę z tuńczykiem! Sałatka jest na tyle prosta i szybka w przygotowaniu, że z pewnością przepis Wam się spodoba. Do dzieła moi drodzy!

Czas przygotowaniu: 10 minut

Składniki:

  • Tuńczyk w oleju – puszka
  • Mix sałat – roszponka, rukola
  • Baby szpinak – paczka
  • Kukurydza – puszka
  • Feta – kostka

Sos:

  • Olej z pestek winogron – trzy stołowe łyżki
  • Ząbek czosnku
  • Ulubione zioła – dwie łyżeczki
  • Ocet balsamiczny – dwie łyżeczki
  • Miód płynny – łyżeczka

Przygotowanie:

Na wstępie polecam najpierw przygotować sos tak aby składniki się 'przegryzły’, a sos schłodził w lodówce. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami. Wszystkie dobrze mieszamy i gotowy sos odstawiamy do lodówki. Do dużej salaterki wrzucamy mix sałat oraz baby szpinak. Jeżeli sałata i szpinak tego wymaga, pamiętajcie aby go umyć, a następnie osuszyć! Otwieramy tuńczyka, dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do salaterki. Dodajemy także puszkę odsączonej kukurydzy oraz pokrojony w drobną kostkę ser feta. Wszystkie składniki sałatki mieszamy, a następnie polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatkę serwujemy z chrupiącymi, czosnkowymi grzankami na ciepło, które możecie podać z pomidorami z czosnkiem i bazylią.

Uwagi:

Do sałatki możecie użyć dowolnie wybranych – Waszych ulubionych składników.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: roxyskitchen.com

Dodaj komentarz