Pyszny, lekki i przede wszystkim zdrowy posiłek z rybką? Jest ich wiele i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie dlatego ja postanowiłam zaproponować Wam coś co stało się naszym „hitem” w ostatnich dniach :). Jak wiecie moje dzieciaki uwielbiają rybki i raczej nie marudzą przy stole, jednak tuńczyk nie należy do ich faworytów. Ponieważ zależy mi na tym aby dzieci miały bogatą i różnorodną dietę postanowiłam połączyć tuńczyka ze składnikami, które bardzo lubią i tak wyszła mi genialna, odżywcza i bardzo smaczna sałatka z ryżem i kukurydzą. W internecie jest wiele odsłon tej sałatki, najczęściej z jajkiem i majonezem. Ja postanowiłam zrezygnować z tych składników aby sałatka była lżejsza. Zachęcam do wypróbowania przepisu bo gwarantuję, że sałatka posmakuje największym niejadkom ;). Moje dzieciaki ją pokochały! Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Tuńczyk w oliwie z oliwek – puszka
- Biały ryż – szklanka
- Kukurydza w puszce – jedna sztuka
- Cebulka czerwona – mała sztuka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie sypki. W tym czasie do dużej salaterki wrzucamy tuńczyka z puszki, drobno pokrojoną cebulkę oraz dodajemy odsączoną kukurydzę. Kiedy ryż się ugotuje, odlewamy i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dobrze mieszamy i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi:
Chętnym polecam modyfikować sałatkę według własnych upodobań kulinarnych. Jeżeli lubicie jajka i majonez, zachęcam do dorzucenia do sałatki, a jeżeli uwielbiacie tuńczyka zachęcam do dodania co najmniej trzech puszek na szklankę ryżu!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: realfood.tesco.com