Dzień dobry! 🙂 Nowy dzień, to nowa okazja na przygotowanie nowego dania z rybą w roli głównej! Dzisiaj chciałam zachęcić Was do wypróbowania przepisu na tymbaliki z pstrąga. Zaintrygowani? Super! Zapraszam do lektury!
Tymbaliki rybne, czyli alternatywa dla galarety z kurczakiem
Część z Was na pewno kojarzy tymbaliki. Dla tych, którzy jednak nie mogą skojarzyć, co to takiego, kilka zdań wprowadzenia 😉
Tymbaliki to nic innego jak drobiowe galaretki z warzywami. Serwowane w małych porcjach (kształtem przypominają małe salaterki), najczęściej jako przystawki. Nazwa dania pochodzi z języka francuskiego i dosłownie oznacza „kocioł”. Jeśli mamy w planach przygotowanie tymbalikow, najlepiej zabrać się za to przy okazji gotowania zupy. Szykujemy więcej wywaru i przed doprawianiem do smaku, odlewamy część przeznaczoną na nasze galarety. Oszczędność czasu i wygoda – od razu możemy przygotować dania główne i przekąski 😉
Tymbaliki będą też świetną potrawą na imprezy i spotkania ze znajomymi. W końcu przy takich okazjach, na stole nie muszą stać jedynie sałatki (popularna sałatka z kurczakiem czy sałatka z wędzonym pstrągiem), słodkie ciasto i desery, chipsy oraz kanapki. Warto zaskakiwać gości i korzystać z ciekawych przepisów. Kulinarne eksperymenty to często strzał w dzisiątkę!
Co powinno być w naszej kuchni?
Do przygotowania tymbalików nie potrzebujemy nietypowych składników. Wystarczy, że zaopatrzymy się w to wszystko, co przydaje nam się, gdy chcemy naszykować obiad. A konkretnie zupę 😉 Ważne, by mieć pod ręką żelatynę – dodaj ją do wywaru, gdy wszystko będzie już przygotowane do zalania.
W moim przepisie nie ma zielonego groszku, który często serwowany jest w galaretach różnego rodzaju. Powiem Wam szczerze, że moim zdaniem nie bardzo pasuje do tymbalików (zarówno tych mięsnych, jak i rybnych). Oczywiście, możecie go dodać, jeśli tylko uznacie to za dobry ruch 😉 W końcu każdy z nas ma inne poczucie smaku, a jego podniebienie inaczej reaguje na konkretne składniki!
Ale dość, ogólników! Czas na wielkie gotowanie 😉
Galaretka z pstrąga – przepisy kulinarne
W Internecie na pewno znajdziecie wiele przepisów, które pomogą Wam przygotować pyszne tymbaliki z pstrągiem. Zachęcam jednak do wypróbowania mojego – jest szybki, prosty i przede wszystkim dostępny dla wszystkich (nie trzeba klikać przycisku „zaloguj”, żeby zapoznać się z jego treścią:)).

Tymbaliki z pstrągiem
Składniki
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 filety z pstrąga
- 1 marchewka
- 100 gram kukurydzy
- 1 jajko
- rodynki stołowa łyżka
- natka pietruszki kilka gałązek
Instrukcje
-
Na wstępie zabieramy się za pstrąga. Dokładnie oczyszczamy zakupione filety, a następnie myjemy pod zimną wodą i wkładamy do garnka.
-
Do pstrąga wkładamy obraną, umytą i pokrojoną w plasterki marchewkę i wszystko zalewamy bulionem warzywnym.
-
W małym garnuszku gotujemy jajko na twardo, a następnie obieramy i jak ostygnie, kroimy na plasterki.
-
Ugotowaną rybę wyciągamy z wywaru, który przelewamy przez sito. Marchewki odkładamy na bok, a my zabieramy się za obieranie pstrąga.
-
Do gorącego wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się dobrze rozpuści (wszystko zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
-
Do małych miseczek wkładamy plasterki jajka, marchewki i wsypujemy kilka ziarenek kukurydzy.
-
Układamy po kawałku ryby i zalewamy żelatyną.
-
Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce, a następnie do lodówki.
-
Dekorujemy natką.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować! Tymbaliki z pstrągiem będą też idealną propozycją dla tych osób, które nie przepadają lub w ogóle nie jedzą czerwonego mięsa. Zresztą, przekonajcie się sami i dajcie znak, czy taka kulinarna alternatywa przypadła Wam do gustu!
Uwagi:
Jeżeli nie macie bulionu warzywnego polecam najpierw go przygotować. Wystarczy włoszczyzna, ziele angielskie, ząbek czosnku i listek laurowy.
Smacznego 🙂
Źródło ikony wpisu: dajprzepis.pl