Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Wędzona makrela, awokado i bułeczki do hot dogów

hot dog przepisSkoro ostatnio podałam Wam przepis na pyszne, zdrowe bułeczki do hot dogów domowego wypieku tym razem postanowiłam podać Wam odrobinę inny przepis na 'hot doga – kanapkę’ ;). Jak zapewne sami się domyślacie słowo 'inny’ zostało przeze mnie użyte celowo, ponieważ chciałabym Wam zaproponować hot doga z… wędzoną makrelą i awokado. Tak naprawdę to może nie będzie to hot dog. Przepis ten jednak opierać się będzie na własnoręcznie pieczonych bułeczkach do hot dogów więc tak też postanowiłam nazwać moje dzisiejsze danie ;). Przepis na bułeczki podałam Wam 20 sierpnia i znajduje się na moim blogu :). Zapraszam do wspólnego pichcenia ;)!

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Bułeczki do hot dogów
  • Wędzona makrela
  • Cebula
  • Awokado
  • Świeży ogórek
  • Papryka czerwona
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól morska

Sos:

  • Musztarda – 2 stołowe łyżki
  • Majonez – 6 stołowych łyżek
  • Jogurt naturalny – 2 stołowe łyżki
  • Cytryna – stołowa łyżka
  • Czosnek – 3 ząbki

Przygotowanie:

Bułeczki pieczemy tuż przed podaniem. W tym czasie obieramy wędzoną makrelę i mielimy w maszynce do mielenia mięsa ;). Mielimy także jedną dużą cebulę! Do farszu dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz i odrobinę soli. Awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki i ugniatamy widelcem. Dodajemy do zmielonej ryby i wszystko dobrze mieszamy. Świeżego ogórka myjemy i kroimy na plasterki. Paprykę również dobrze myjemy i kroimy na paseczki. W miseczce łączymy majonez, musztardę, jogurt naturalny i sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze mieszamy. Upieczone ciepłe bułeczki kroimy na pół i smarujemy sosem. Wkładamy po kilka plasterków ogórka, czerwonej papryki i duże dwie stołowe łyżki farszu z wędzonej makreli, cebuli i awokado. Wszystko polewamy obficie sosem i zjadamy póki bułeczki są ciepłe ;)!

Uwagi:

Pamiętajcie aby kupić miękkie awokado!

Smacznego :).

Dodaj komentarz