Skoro ostatnio podałam Wam przepis na pyszne, zdrowe bułeczki do hot dogów domowego wypieku tym razem postanowiłam podać Wam odrobinę inny przepis na 'hot doga – kanapkę’ ;). Jak zapewne sami się domyślacie słowo 'inny’ zostało przeze mnie użyte celowo, ponieważ chciałabym Wam zaproponować hot doga z… wędzoną makrelą i awokado. Tak naprawdę to może nie będzie to hot dog. Przepis ten jednak opierać się będzie na własnoręcznie pieczonych bułeczkach do hot dogów więc tak też postanowiłam nazwać moje dzisiejsze danie ;). Przepis na bułeczki podałam Wam 20 sierpnia i znajduje się na moim blogu :). Zapraszam do wspólnego pichcenia ;)!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Bułeczki do hot dogów
- Wędzona makrela
- Cebula
- Awokado
- Świeży ogórek
- Papryka czerwona
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól morska
Sos:
- Musztarda – 2 stołowe łyżki
- Majonez – 6 stołowych łyżek
- Jogurt naturalny – 2 stołowe łyżki
- Cytryna – stołowa łyżka
- Czosnek – 3 ząbki
Przygotowanie:
Bułeczki pieczemy tuż przed podaniem. W tym czasie obieramy wędzoną makrelę i mielimy w maszynce do mielenia mięsa ;). Mielimy także jedną dużą cebulę! Do farszu dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz i odrobinę soli. Awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki i ugniatamy widelcem. Dodajemy do zmielonej ryby i wszystko dobrze mieszamy. Świeżego ogórka myjemy i kroimy na plasterki. Paprykę również dobrze myjemy i kroimy na paseczki. W miseczce łączymy majonez, musztardę, jogurt naturalny i sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze mieszamy. Upieczone ciepłe bułeczki kroimy na pół i smarujemy sosem. Wkładamy po kilka plasterków ogórka, czerwonej papryki i duże dwie stołowe łyżki farszu z wędzonej makreli, cebuli i awokado. Wszystko polewamy obficie sosem i zjadamy póki bułeczki są ciepłe ;)!
Uwagi:
Pamiętajcie aby kupić miękkie awokado!
Smacznego :).